Откриха преходното жилище в Дупница, ето къде ще живеят децата от Дома за сираци „Олга Стоянова“

През изминалият месец Община Дупница официално откри новоизграден Център за настаняване от семеен тип за деца, a днес бе открит поредният социален обект, финансиран със средства на Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020“.

На официална церемония, официално отвори врата Преходно жилище за деца от 15 до 18 годишна възраст с капацитет 8 места. Стойността е в размер на 232 400 лв., представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ. В рамките на проекта се извърши и основен ремонт включващ мерки за енергийна ефективност /смяна на дограма и газификация/ на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца. Разходите за този център са в размер на 58 696,70 лв също напълно безвъзмездно.

IMG_7746Архиерейският наместник на Дупнишко отец Георги Паликарски отслужи водосвет, а кметът на общината инж.Методи Чимев, заместникът му по социалните дейности Крум Милев и собственикът на фирмата-изпълнител Николай Йосифов прерязаха лентата. „С ръка на сърцето си признавам, че много би ми се искало тази сграда да остане напълно празна и без обитатели. Този проекти е от онези, които знаеш, че трябва да реализираш, но тайничко в себе си се надяваш да не се използва нито ден. Уви, реалностите са такива, че няма как. Затова като общество, което е ангажирано към децата без родители, които са на прага на онзи момент, в който ще вземат живота си в свои ръце, сме длъжни да им подадем ръка“, каза инж.Чимев.

Преходното жилище е напълно обзаведено и оборудвано. В него са обособени 3 двойни стаи и 2 единични със самостоятелни санитарни възли, перално помещение оборудвано с перални и сушилни, кухня и всекидневна с всички необходими електроуреди за всяко домакинство, както и дворно пространство. Изграждането на такъв тип жилища ще даде възможност на децата лишени от родителски грижи да бъдат изведени от сега съществуващите домове, какъвто е дом “Олга Стоянова” и да бъдат настанени в среда близка до домашната.

Това е поредната социална придобивка за община Дупница. През изминалите години се създаде Дневен център за възрастни хора с увреждания, Социална кухня, Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания, изградиха се нови социални жилища, както и много безплатни социални услуги, което показва отношението на ръководството към социалните проблеми и постоянство при реализиране на социалната политика.

IMG_7729 IMG_7730 IMG_7757 IMG_7761 IMG_7765

Print Friendly

1 Коментар на Откриха преходното жилище в Дупница, ето къде ще живеят децата от Дома за сираци „Олга Стоянова“

  1. Анонимен // 21.09.2019 в 1:00 // Отговор

    Che se besin na stadiona v ponedelnik elate da go izla4ite

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien