Откриха изложба с картини на Димитър Топлийски и Георги Лазов (Лазето) в дупнишката галерия „Околийска къща“

 DSC01086В дупнишката галерия „Околийска къща“ бе открита изложбата „Багри от Дупница и Рила“, която се явява като продължение на експозицията „Багри и звуци от Рила“.

 С изложбата се отбелязват 121 години от рождението на Димитър Топлийски и 110 години от рождението на Георги Лазов (Лазето), като техни картини са изложени в малката зала на галерията.

 Пет от картините на Георги Лазов се показват за първи път. Те са били собственост на негов роднина, който ги дарява на фонда на Общинската художествена галерия.

 Повечето от показаните картини на Димитър Топлийски са реплики, дело на неговият син архитект Тодор Топлийски, тъй като оригиналите са в различни галерии в цялата страна.

 В изложбата могат да бъдат видяни и 11 картини от „Пленер Дупница 2008“, които са дарени на галерията.
DSC01088
 Георги Лазов (Лазето) е роден на 21.02.1904 г. в град Дупница в семейството на Лазар Кленовски и Мария Лазарова.
Бащата е скромен фурнаджия, който загива от холера по време на Балканската война. Майката остава без подкрепа с четири деца.
По-късно Георги Лазов остава кръгъл сирак.
За да спести мъничко средства за бои, той продава вестници, работи като обущар, слугува при кафеджии, по-късно е фирмописец.
Като ученик в прогимназията той често посещава художника Димитър Топлийски. Той го запалва в областта на изкуството.
Рисувал от дете и обичал акварелите. Блокчето му се пълнело с пейзажи и сценки от причудллната смесена пручидливия свят на детството.
 Големият стар художник Константин Щъркелов случайно вижда малкото момче, дошло само в Рилския манастир, за да рисува и го насърчава горещо.
DSC01090 В биографията на Лазов особено място заемат неговите участия във всички окръжни и много други художествени изложби. Той е бил член на Окръжната група на художниците. Има над 20 самостоятелни изложби. Трудът и мълчаливата упорита работа го съпътстват до края на живота му.
 „Обичам да търся радостта в очите на хората. Тя ми е достатъчна!“, казва Лазето.

 Димитър Тодоров Топлийски е роден на 3.09.1893 г. в Дупница. През 1909 г. в града като преподавател в непълната смесена гимназия идва Алексадър Мутафов и благодарение на него се подготготвя и влиза в Рисувалното училище чрез конкурс през 1911 г. По време на Балканската война прекъсва обучението, прекъсва и поради липса на средства през 1919 г., когато умира баща му. През 1920 г. завършва училището с много добър успех в класа по живопис на Иван Мърквичка. Той кани Топлийски да остане като преподавател в новооткрития Керамичен отдел и да го ръководи, но младият творец отказва, за да може да се грижи за семейството си и става учител в гимназията.
 Става член на Съюза на художниците и като такъв участва в общите изложби на Съюза, участва и в изложбите на Южнобългарските художници – Пловдив. През това време и 8 самостоятелни изложби.
DSC01093 През 1946 г. постъпва в театъра на Враца като художник, проектант и изпълнител, където е 4 сезона, а след това работи в Народната опера. Поради заболяване обаче напуска и се връща в Дупница.
 Неговите пейзажи показват невероятното му чувства за цвят и пластика, мазката е артистична, направена със замах. Той е първият академичен художник от Дупница.

Димитър ИКОНОМОВ

DSC01094

DSC01096

DSC01097

DSC01100

DSC01101

DSC01083

DSC01104
 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien