Отец Георги Паликарски: Думите на отец Благой са пиар скандал отпреди 7 години

 Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски бе гост в предаването „На фокус“ по ТВ Запад тази вечер.

 „Това е един пиар скандал още отпреди 7 години. Тогава имаше група свещеници, които искаха да ме свалят като архиерейски наместник. Точно това, което пишеше преди 7 години, се тиражира във вестниците и в днешно време. Не искам да цитирам имената на вестниците, но е жалко и пошло да се повтаря едно и също всеки път. Направиха се ревизии, Икономическа полиция-Дупница направи разследване, имаше комисия, назначена и от Президентството. Проверка бе направена и от Светата митрополия и Светия синод. Поводът за писаното от отец Благой е това, че той беше свален като архиерейски наместник. Когато идваше владиката, той се криеше. По едно време беше станал представител на някаква американска фирма за паста за зъби, ходеше по чужбина и един вид занемари архиерейското му наместничество. Заради това беше сменен от негово светейшество Дядо Максим и аз станах архиерейски наместник и до днешен съм такъв. Мога да се похваля за случилото се през годините, в които съм архиерейски наместник. Оттогава в Дупнишка духовна околия се почувства, че наистина има духовност. Започна се построяването на параклисите и се ремонтираха църквите. Сега единствената болка ни е да сложим плочата на сградата на старите гробища, но нямаме финанси за това. Отец Благой дори ме обвинява, че съм бил продал сградата там. Как ще я продам? Имаме нотариален акт, който е на църквата към „Свети Никола“, коментира нападките към себе си отец Георги Паликарски.

 „Откакто отец Благой Стоянов не е председател на църквата „Покров на Пресвета Богородица“ чувствително се почувства прихода от свещи, от касите, от Великден, от плащеницата. Видя се, че в тази църква има работа и приходи“, каза още архиерейският наместник.

 Относно обвинението, че е продал иконите от църквата „Свети Никола“ при старите гробища, отец Паликарски категорично отрече. Допълни, че иконите са преместени, за да бъдат съхранени, тъй като храмът се ремонтира.

 На зрителските обаждания за състоянието на двора на черквата „Свети Георги“, където се събират роми, наркомани, травестити и др. социални прослойки, отецът се съгласи, че е така. Посочи примери, когато се е опитвал и да им говори, и да ги съветва и да прекъсва неморални прояви, но подчерта, че няма право да изгони когото и да е било, защото храмът е за всички.

 Отец Паликарски отговори на всички зрителски обаждания, съгласи се с предложенията на гражданите и гостуването му завърши с думи за предстоящите християнски празници, предшестващи Великден. Даде съвети за прошката и постите.

Още по темата: Мишка наяде скрити 10 хиляди марки  

zadupnitsa.com

Print Friendly

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. САГАТА ПРОДЪЛЖАВА! Отец Благой: С костите на покойници укрепиха брега на реката до дома на отец Паликарски пише в-к Вяра | Всичко За Дупница,

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien