САГАТА ПРОДЪЛЖАВА! Отец Благой: С костите на покойници укрепиха брега на реката до дома на отец Паликарски пише в-к Вяра

Отец Благой изгони стотици от курбан, бил частен, бившата медсестра Спаска Манова: Поиска ми 80 лв. за опело, аз проверих, че всичко излиза 50 лв.  Отец Благой Стоянов преди време изгониха дупничани от курбан, с твърдението, че е частен и не всеки може да си хапне от осветената манджа. Случаят се разиграл навръх голям Божи празник в Дупница. Дядо поп Благой и клисарката – касиер Емилия Христова изхвърлиха над 100 миряни от църквата  и си делнаха  два казана курбан, оплакаха се миряни. Така стотици жители на града останаха погнусени от алчните служители Богу на храмовия празник Св. Богоридица. По време на празника черквата се напълнила, но хората успели единствено да си запалят по свещичка, до курбана не стигнали. Когато попитали защо ги гонят, отецът промълвил громоловно: “Че как, курбанът е частен!”. През август 2013-а дупнишкият свещеник, бивш архиерейски наместник, отец Благой Стоянов се появи на курбана в черквата „Св. Георги” в цветущо здраве след преживян инфаркт и инсулт след месеци отсъствие. Той отсъства от публични мероприятия и служба няколко месеца. Навръх Богородица отец Благой предизвика изненада, когато се появи в черно расо в централния катедрален храм „Св. Георги Победоносец”. По общо мнение отец Благой изглежда в отлична форма, значително отслабнал, подмладен и потвърди, че е наистина в добро здравословно състояние. Отец Благой се помоли за себе си и за присъстващите, раздаде и получи много благословения. Той дори сам шофира луксозното си возило, с което пристигна, а след службата се качи зад волана и спокойно потегли. Преди това заяви, че от време на време ще идва да помага на колегите си. Преди няколко години Спаска Манова от Дупница се оплака, че  отец Благой Стоянов е поискал 80 лева за опелото на бившия си класен ръководител в Минния техникум в Бобов дол Стойчо Манов. Съпругата му, бившата медицинска сестра Спаска Манова, потърсила свещеник, който да извърши опелото, и отец Благой поискал 50 лева за вътре в черквата и още 30 на самия гроб. Спаска Манова, като чула високата цена, която иска бившият възпитаник на съпруга й, се отказала и го погребала без поп. Ето какво заяви покрусената съпруга тогава: След като направих проверка и се оказа, че трябва да платя само 50 лева за опело и в черквата, и на самия гроб. Затова се и възмутих. Ако аз бях на негово място, щях да извърша услугата на половин цена или дори безплатно. Та съпругът ми му е бил класен ръководител в продължение на 4 години в Минния техникум в Бобов дол. Чувала съм и от други дупничани, че поповете взимат повече от определената такса, но не съм вярвала, тъй като те са Божите наместници на земята, но сега се уверих”.


Истинска попска сага се разрази в Дупница. Всичко започна, след като бившият архиерейски наместник отец Благой вдигна мерника на духовник №1 отец Паликарски и отец Ивайло. Папка с 50 страници доказателствен материал за финансови злоупотреби и прелюбодейства и всякакви канонични нарушения на местни свещеници изпрати до новия патриарх на България – Негово светейшество Неофит, председателят на църковното настоятелство на храм „Покров Богородичен” в Дупница, протойерей Благой Стоянов. Ето какво още разкрива той за отец Георги Паликарски:
През 1998 г. бях назначен за архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия от покойния вече патриарх Максим. Тази длъжност я изпълнявах почти до 2003 г., когато по незнайни за мен причини бях заменен и на мое място бе назначен свещеникът Георги Методиев Паликарски. През 2003 г. като архиерейски наместник направих ревизия на храм „Св. вмчк Георги”, като за председател на храма бе назначен през 2002 г. свещеник Георги Паликарски.
В храма се оказаха в наличност около 475 кг нецърковни свещи, закупени незаконно от свещоливницата в град Хаджидимово. Документите от ревизията комплектовах в пет екземпляра, които изпратих до Светия синод, Софийска митрополия, църковното настоятелство на храма, Братя Галеви и един остана в архива на наместничеството. Моето изискване беше да се изпрати ревизор в рамките на три дни, който като оторизирано лице да направи ревизия. Чаках близо два месеца. Вместо ревизор, получих заповед за уволнение.
Преди още да получа тази заповед, бях извикан от Братя Галеви за среща с тях. Привечер към седем часа дойдоха пред нас трима въоръжени мъже, които ме откараха в кръщелната на храм „Св. вмчк Георги”, където бяха Братя Галеви, отец Георги Паликарски, касиерката на храма Йорданка Димитрова и още трима души от църковното настоятелство. В тяхно присъствие бях заплашен от Пламен Галев и Ангел Христов да спра да пиша до Софийската митрополия по адрес на отец Георги Паликарски.В противен случай, по техен израз, „ще бъда разпукан отвсякъде… Знаеш, че имаме пари и власт… и можем да те очерним във всички вестници… да те направим по-црън от гяволо… А знам, че имаш жена и деца… мисли какво ще правиш занапред…!” Братя Галеви бяха по това време църковни настоятели, а целият град знае, че те са мафиоти, престъпници… и крадци. Те бяха във всякакъв вид защита на отец Георги Паликарски. Документите по направената от мен ревизия изчезнаха, като по неофициални данни научих, че са прибрани от главния ревизор на Софийска митрополия – Иван Кошлуков.
Отец Георги Парликарски е председател на храм „Св. Петка Българска” – село Яхиново. През периода 1998-2003 г., когато бях архиерейски наместник, той не представил за нито една от тези години бюджет и отчет на храма. За тези нарушения бях информирал Софийска митрополия. През 2002/2003 г. дойде г-н Желязко Тодоров, ревизор от Софийска митрополия, който каза, след направена ревизия, че отец Паликарски си е купувал свещи от храм „Св. вмчк Георги”, на което аз не повярвах, тъй като само на храмовия празник се продават не по-малко от 80 до 100 килограма свещи. Храмовият празник съвпада с празника на селото.
 За периода от 1 година отец Паликарски продава не по-малко от 200 до 250 кг свещи. Това са по 10 000 лева на година. За периода 1998-2003 г. са 50 000 лв.
Няма отчет и за получените дарения в касите на храма.palikarski
Преди да бъда освободен от поста архиерейски наместник, бях започнал разследване за имотите, които притежава храм „Св. Петка” – село Яхиново. От мой съсед – г-н Георги Гогов, който бе написал кратка история на храма, научих, че на храма има дарени така наречените „вакъфски” или черковни ливади. Имотът се състои от 28 декара, които по негово свидетелство се намират в горната част на химическия завод, или тогавашното ХФК-Дупница. Той счита, че тези 28 дка са продадени на сегашната фирмата „Актавис” и ме помоли като архиерейски наместник да проверя дали има такава сделка. Ако имотът е продаден, сумата възлиза на над 800 000 лв. Спрях разследването поради отправените заплахи от мафиотите Братя Галеви. Обект на разследване е този случай. Говори се, че отец Паликарски е акционер в „Актавис” благодарение на тази продажба, ако изобщо е извършена. Много често чувам от него думите, че той в момента е „КОСМОС”, което означава много напред в материално отношение.
Друг действителен случай, на който сме свидетели, е разкопаването и премахването на над 15 гроба на старите гробища в град Дупница, като костите на покойниците и скалният материал бяха превозени в село Яхиново за укрепването на брега в близост до жилището на отец Паликарски. Костите на покойниците белееха в реката! Гражданите на Дупница бяха възмутени и огорчени от действията на отеца.
Поради намесата на гражданското общество и кмета на града обектът беше спрян. В момента се извършва генерален ремонт на къщата до стария храм „Св. Никола”, която е негова собственост. Обект на проверка е дали тази собственост не е продадена на частно лице, като не са знайни и средствата, които се набират за нейното възстановяване и откъде постъпват и дали тези дарени средства не се осчетоводяват в ущърб на храм „Св. вмчк Георги”?
Съмнявам се в действията на отец Паликарски за тези негови строежи, тъй като знаем за случая, когато той спечели 10 000 марки преди години за строежа на църквата „Св. Марина” край село Бистрица.
От храма „Св. Никола” преди няколко години бяха пренесени над 26 икони в храма „Св. вмчк Георги” в параклиса „Св. Мина”, намиращ се в балконната част на храма. Със случая е запознат свещеник Йоан Станимиров Ханджийски, служещ в същия храм. В момента тези икони, рисувани на дърво и с различна големина, отсъстват от храма. Няма ги! Къде се намират и на кого са продадени, знае само отец Паликарски.
По свидетелство на бившия олтарен клисар Стоян Кадийски икони от същия вид е имало и в камбанарията на храм „Св. вмчк Георги”. Колко са и какви са били, знае само той и този, който ги е продал. В момента същото лице е манипулирано от отец Паликарски и касиерката на храма Йорданка Димитрова, за да скрие извършената кражба. Лицето Стоян Кадийски не може и не бива да бъде призоваван за обективен свидетел.
Иконите от камбанарията на храма са откраднати, продадени и подарени!
Прочетете в интернет статия за кражбата на икони от храм „Св. вмчк Георги” от мафиотите Братя Галеви, в която съучаства и отец Паликарски.galevi
Страхът от моето премахване от председателското място на храм „Покров Богородичен” в Дупница е свързан с тази престъпна дейност на мафиотите Братя Галеви и отец Паликарски, която може да се прехвърли и към този храм. Отец Паликарски отдавна през годините се опитва да ме премахне от председателството, за да може свободно и необезпокояван от никого да извърши същата кражба и в този храм, тъй като в него съхраняваме много ценни икони. Надявам се да бъда върнат на председателското място в храма, за да пазя за в бъдеще божиите светини и поругаването с тях.
Храм „Св. вмчк Георги” има имотна собственост четириетажна сграда в идеалния център на града. Сградата е строена от покойния свещеноиконом Анани Захариев Терзийски. На първия етаж има фризьорски салон, магазин за месни продукти, рибни продукти, магазин за обзавеждане на бани и магазин за дрехи. На останалите три етажа има пет-шест апартамента, които преди 2002 г. бяха отдавани под наем.
Откакто отец Паликарски е председател на храма от 2002 г., апартаментите стоят необитаеми. За годините 2002-2013 г. църквата е загубила не по-малко от 100 000 лв.
Досега не е потърсена отговорност от органите на Софийска митрополия за бездействието на отец Паликарски.
До тази къща, на разстояние десетина крачки, се намира бившият тото пункт, като храмът получаваше паричен наем от него. По свидетелство на отец Паликарски тото пунктът е взет от него, за да извършва някаква дейност, тоест да го превърне в търговски обект. Отец Паликарски през тези години не е плащал наем. Храмът е ощетен с не по-малко от 24 000 лв. Необходимо е да се направи обективна проверка за причинените загуби на храма.
До търговския обект кафе-сладкарница и часовникаря Сашо има неизползваемо място около 90 до 100 кв.м. Това място е ъглово и покрай него има постоянно минаващи хора, което моментално го превръща в апетитна хапка за истинските търговци. Мястото досега не е отдавано под наем. Защо, не зная. Това е идеално място за построяването на подвижен търговски обект, който ще донася на храма не по-малко от 250-300 лв. на месец. Загубите на храма от това неизползвано място за тези 12 г. е не по-малко от 40-45 хил.лв. поради безхаберието и бездействието на председателя на храма. В центъра на града, на улица „Морава”, се намира подарена къща на храм „Св. вмчк Георги”. Тази къща стои необитаема от години. Защо не е ремонтирана и отдадена под наем, никой не казва. Загубите за храма поради неотдаването й под наем са не по-малко от 20 хил.лв. През 2005 г. свещениците, служещи в града – протойерей Благой Стоянов, Йоан Ханджийски, Методи Кръстев и Георги Николов, бяхме извикани от босовете – мафиотите Братя Галеви, за среща с тях и отец Паликарски в офиса на предприятието, собственост на бившия кмет на града Атанас Янев. Колегите и аз преминахме през въоръжена охрана, за да влезем в офиса. Братя Галеви нахлуха в офиса, въоръжени с пистолети, и отец Георги Паликарски влезе с тях, за да ни „помиряват” с него. През тази година колегите, служещи в град Дупница, се бяхме обединили, за да изразим недоволството си срещу отец Паликарски за неговите безразборни нарушения както финансови, така и канонични и уставни. „Помиряването” беше свързано със заплахи към всички колеги от страна на Братя Галеви, които застанаха в защита на отец Паликарски. Така нашите уста бяха затворени за години напред. Аз лично впоследствие бях заплашван и по телефона, а също и свещеник Методи Кръстев. При така създадената ситуация за защита на отец Паликарски както от чадъра на Софийска митрополия, така и от босовете мафиоти остана необезпокояван от никого през последните 7-8 години.

в-к "Вяра"

Още по темата : Отец Георги Паликарски : Думите на Отец Благой са пиар скандал от преди 7 години

Print Friendly

7 Коментари на САГАТА ПРОДЪЛЖАВА! Отец Благой: С костите на покойници укрепиха брега на реката до дома на отец Паликарски пише в-к Вяра

 1. баба гуууууси // 13.02.2014 в 23:33 // Отговор

  На мене ми писна от тия дупнишки попове. Единио така, другио иначе.

 2. само простотий

 3. Епа от простаци какво да очаквате – простотии. Един дол дренки са тия брадатите

 4. по всички вестници едно и също

 5. Грех до грех що е то? Епа поп до поп
  Един си размахва пищовчето у Троянския манастир, други се подкупват, а тия хаймани у Дупница си размахват клюки и обиди един към друг. Ба си църквата имаме

 6. verno samo kluki edin savet sprete da im davate mesto za iziava

 7. Срамувам се като чета тези неща за Дупница,но вярвам че БОГ ще им даде заслуженото!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien