От последните минути! Иван Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук!

Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“ – едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища; второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища; и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне. Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ „Бобов дол“. Освен Гешев на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде БГНЕС.

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица“, съобщи Гешев.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир Дяково, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. „Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава“, увери Гешев.

По-рано бе съобщено, че Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са в Бобов дол, след катопрокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз.

Обект на проверката са ТЕЦ-ове „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“.

В общината в Бобов дол Гешев и Маринов се срещнаха с хора от близките населени места и със съветници от Общинския съвет, които споделят своите опасения от замърсяване заради горивото на ТЕЦ „Бобов дол“

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien