Освободиха синът на Каплата, обвинен за заплаха за убийство

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Страхил Гошев остави без уважение искането на РП – Кюстендил, Т.О.-Дупница, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо Никола Капланов, обвиняем по досъдебно производство за престъпление – закана за убийство. Обвиняемият да бъде освободен незабавно, ако не са налице други законни основания за неговото задържане, пише още в определението на съда. То може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3 – дневен срок, считано от днес.
Съдът намира, че от годната доказателствена съвкупност, събрана по делото, към този, макар и изключително ранен етап на наказателното производство, не може да се направи изобщо, дори и само на пръв поглед, извод за наличие на евентуално обосновано предположение, че обвиняемият Никола Капланов е съпричастен към извършване на деянието.
„За да достигне до горния извод за абсолютна липса на обосновано предположение съдът обсъди само на пръв поглед без детайлен анализ и преценка по същество дадените на няколко пъти през малък интервал от време свидетелски показания от посочения като пострадал от деянието свидетел Димитър Недев В първоначалните му такива, които са и най-подробни и значителни като обем не се сочат описват или поясняват каквито и да е действия или още по-малко думи и реплики изречени от обвиняемия, които да могат да се отчетат и квалифицират дори само на пръв поглед като някаква закана с престъпление, още по-малко с убийство. Изрично свидетелят сочи сам в този си разпит, че обвиняемият е мълчал през цялото време. Като твърди, че е осъществявал видеозапис с телефона си спрямо него от разстояние след като същият му показал среден пръст. Твърденията му за отправена вербално закана с убийство изразяваща се в сочените от свидетеля като изречени от Никола К. спрямо него думи- „Ще те убия“ е заявена едва при втория му разпит, проведен 12 минути по-късно. При третия си разпит около половин час по-късно свидетелят съобщава за други действия на обвиняемия извършени по-късно, които изобщо, дори на пръв поглед не могат да покрият признаците от състава на престъплението по чл. 144, ал.3, вр. с ал. 1 от НК, за което му е било повдигнато обвинение от РП-Кюстендил. Нещо повече казаното от пострадалия категорично се опровергава насрещно от останалите разпитани по делото свидетели“, пише в мотивите на съдия Страхил Гошев.
С оглед липсата на обосновано предположение, съдът няма задължение да изследва наличието или липсата на останалите две задължителни кумулативни предпоставки за вземане на Мярка за неотклонение, а именно реална опасност обвиняемия да се укрие и/или да извърши ново престъпление. Само за пълнота в този смисъл може да се отбележи, че и двете липсват, пише още в определението на РС – Дупница.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien