Още един човек почина след авария на асансьор, отворил вратата с отверка/Обновено

Мъж почина на място в София след като падна в шахта на асансьор. Той е отворил вратата на асансьора и без да види, че го няма, паднал долу. Блокът се намира на ул. „Охридско езеро” и е един от високите в района. Според очевидеца мъжът – около 70-годишен паднал от 14-я етаж. На място продължава огледът. Все още не е ясно каква е причината за повредата. Информацията на БЛИЦ бе потвърдена и от СДВР.                               

Това е поредният смъртен случай след авария с асансьор. Заради честите инциденти бе назначена масова проверка в жилищните блокове в София, която установи, че състоянието на асансьорите е плачевно.

ОБНОВЕНО

Нерегламентирана намеса от неоторизирано лице е причината за инцидента в блок 21 на ул. "Охридско езеро" в София. Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг", е мнението на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които тази нощ са направили оглед на съоръжението. Това се посочва в съобщение на ДАМТН, цитирано от БТА.

Снощи 61-годишен мъж загина в шахтата на асансьора, след като с отвертка отворил вратата на съоръжението на 14-ия етаж, посочват от ДАМТН. По данни на съседи възрастният мъж бил инженер и многократно през годините е правил подобни интервенции по асансьора. Проверката на ДАМТН е установила, че мъжът многократно е слизал и излизал по специално пригоден от него "мост" в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката. Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства. "Асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор, за което говори и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата", се посочва в съобщението. За поддръжката се грижи фирмата "Асансьор МБ 97", а за надзора – "НБ Лифт контрол". Живеещите в блока нямат оплаквания от оторизираната фирма. Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник, а органите на реда тепърва ще установяват мотивите и причините, довели до трагедията, информират от ДАМТН.

От агенцията апелират за пореден път ползвателите на асансьори да се въздържат от умишлено външно вмешателство по съоръженията.

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien