Опростиха 2600 лв. глоби на баба Данка, ловила риба без билет

Президентът Росен Плевнелиев е опростил глобите на Йорданка Радева Димова – 76-годишната жена от Златарица, която бе хваната да лови риба без билет, информира в-к 24 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Указът е с номер 106 от 8 юни т.г.

Бабата бе спипана на 29 април от инспектори на Агенцията по рибарство и аквакултури да лови риба в близката до градчето река. Тя се принудила да прибегне до риболова, защото нямала какво да сложи на трапезата – съпругът ѝ починал и сама се грижела за болния си син.

Преди 3 г. синът й катастрофирал и оттогава е на легло. Издържат се само с нейната пенсия от 220 лв.

Въпреки молбите на сащисаната жена, проверяващите ѝ съставили няколко акта, като наложили максималните глоби. А за капак конфискували прокъсаното серкме, останало спомен от споминалия се съпруг.

Затова, че ловила риба без надлежно издаден билет, друснали на баба Данка 200 лв., затова, че я хванали в забранителен период – 1500 лв., и за използване на мрежа – още 2000 лв. По-късно местен магистрат намали глобата от 3700 на 2600 лв.

Стреснати вероятно от големия интерес и от призивите във фейсбук да се помогне на баба Данка, контрольорите се отказаха да прибавят и още 3700 лв. за нанесени вреди на “Рибни ресурси” – все пак жената не била хванала нито една рибка.

Още на 12 март “24 часа” призова президента да опрости глобите на нещастната жена. Тогава тя се обърна към държавния глава и го помоли да не ѝ налагат тежката санкция. “Бедна съм и сумата е непосилна за мен”, написа баба Данка. Тя заплаши, че ако глобата не падне, не ѝ остава нищо друго, освен да се самоубие.

“24 часа” проследи сагата около опрощаването на глобите с всичките ѝ процедури. Първо бе искано мнението на местните органи на властта в Златарица, които потвърдиха, че жената е социално слаба. След това молбата бе пратена в Министерството на финансите и едва след неговото съгласие президентът Плевнелиев положи своя подпис.

Препис-извлечение от указ №106 ще бъде изпратен на ТД на НАП-Велико Търново, за изпълнение, се казва в съобщението на президентството. С отделен препис на сакралния документ ще бъде уведомена и Йорданка Димова.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien