ОКОНЧАТЕЛНО! Бившата касиерка на ЦКБ в Дупница влезе за 3 години в затвора

Бившата касиерка на Централна Кооперативна Банка в Дупница Даниела Колчакова е влязла ефективно в затвора. Тя ще търка наровете в продължение на 3 години и вече е излежала 6 месеца от присъдата си, научи zadupnitsa.com.

Случаят й стана пословичен в България, след като се разбра, че е присвоила в условията на продължавано престъпление за периода 9 септември 2009 г. – 14 септември 2011 г., – 27 180,86 евро, 13 500 британски лири и 18 000 лева от депозитните сметки на 10 клиенти на банката, като подправяла официални документи. Разследването срещу касиерката започна през пролетта на 2012 г., след като бе установена липса на 9 хил. евро от депозит на клиентка. Впоследствие се оказало, че сумата е много по-голяма, а ощетените клиенти са повече. В хода на разследването бившата касиерка призна обвиненията и върна малка част от присвоената сума-около 15 000 лв.

Делото бе гледано два пъти на Районен съд-Дупница, където Колчакова получи условни присъди, a прокуратурата искаше 10 години ефективна присъда. Прокуратурата обжалва решението пред Кюстендилски окръжен съд, където съдебен състав с Председател Мирослав Начев осъди ефективно Колчакова на 3 години в  в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим на изтърпяване. Колчакова обжалва решението пред ВКС. Съдебен състав с Председател Саша Раданова обаче отхвърли искането за ново разглеждане на жалбата и потвърди наложеното наказание. "…фактът, че стойността на предмета на престъплението, многократно надвишава признака „големи размери” / стойността, обосноваваща „големи размери” е 18 900 лв., а предмета на престъплението е 102 230.61 лв./, съставянето на един изключително голям брой неистински официални документи-47 броя. Не следва да бъде пренебрегнато и обстоятелството /констатирано и от ОС-Кюстендил/, че конкретната степен на обществена опасност на деянието и дееца се завишава и от това, че осъдената е злоупотребила както с доверието на работодателя си, така и с това на клиентите на банката и по този начин е поставила в риск репутацията на банката и доверието на гражданите в нея. Осъдената е злоупотребила и с доверието на своите колеги, възползвайки се от знанието си за техните индивидуални пароли за достъп до банковите сметки на физически и юридически лица-клиенти на банката, които използвала при осъществяване на престъплението.
Възстановената от нея сума- 15 800 лв. на досъдебното производство и 500 лв. в съдебната фаза на процеса, на фона на общата присвоена сума от 102 230.61 лв. е незначителна, поради което този факт не може да превалира над изброените по-горе обстоятелства, завишаващи конкретната обществена опасност на деянието и пряко рефлектиращи върху степента на обществената опасност на осъдената", се казва в мотивите за решението на Раданова.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Print Friendly

3 Коментари на ОКОНЧАТЕЛНО! Бившата касиерка на ЦКБ в Дупница влезе за 3 години в затвора

  1. Щом крадеш – сърбаш си попарата. Дано повече такива наказания има, че като гледам Батко и Братко на Сергей Станишев се оказва за сетен път че за кокощка няма прошка

  2. На печелившАТА честито 🙂

  3. дано не е последната

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien