Официално: 13 мъже и 2 жени са загинали при взрива във фабриката за боеприпаси

Близо 20 часа след трагедията в Горни Лом официално обявиха броя на жертвите. Загинали са 13 мъже и 2 жени. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН. Той е направил оглед и заяви“ Аз не видях и частица живот в района на фабриката. Трагедията е голяма. Взривът е бил изключително силен, образували са се кратери на мястото на взрива. Отломки с тежести са хвърчали на стотици метри. Не се отказваме, въпреки минималните надежди, ще продължим да наблюдаваме", каза още Николай Николов. Той спомена за човешка грешка. "Каква точно човешка грешка е станала, не мога да кажа", добави Николов. “, шефът на пожарната допълни, че близките на загиналите вече са известени. Няма опасност от обгазяване на района, както изамърсяване на водта.. Завода и затворен и повече няма да работи, това обяви министър Йордан Христосков.

В завода за взривни вещества "Видекс" в село Горни Лом са работили общо 50 души, каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Наетите са от Монтана, Чипровци и селата Горни Лом и Средогрив. В смяната, в която стана взривът в завода вчера, е имало четирима души от община Чупрене – по двама от селата Горни Лом и Средогрив. Двама се спасиха по случайност. Един от работниците от завода не се е явил на работа вчера. И един е върнат, тъй като не е имал лична карта. В предприятието преди са работили 120 души, но след инцидент през 2010 година тяхната бройка е намаляла на 50 човека. Трима психолози от БЧК работят от снощи със семейства на работниците, които вчера са били на смяна, каза Цветелина Петрова, директор на БЧК – Видин. На хората се оказва първа психологична помощ. БЧК има готовност и до края на деня в селото ще пристигнат и психолози от Монтана, каза Петрова.

С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от взрива в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien