Одобриха МИГ „Разметаница“, над 4 млн. евро влизат само в селата на Дупница и Бобов дол

Включването на Община Дупница в МИГ "Разметаница" в партньорство с Община Бобов дол получи одобрение от Министерство на земеделието, информират от пресцентъра на администрацията. Сагата около присъединяването се точи повече от година и бе пред провал. Миналата година, докладната бе гледана два пъти от стария Общински съвет, който отложи решаването му при първото входиране и присъединяването бе пред провал, защото на практика повторното разглеждане без извън сроковете. В крайна сметка бе гласувано присъединяването на Дупница към МИГ "Разметаница" след срокът, и шансовете да бъде одобрен бяха съвсем минимални, но усилията на общинското ръководство все пак дадоха резултат.

Красимир Георгиев (вляво)

Красимир Георгиев (вляво)

"Миналата седмица получихме писмо за одобрение, което означава и финансиране за написването на задълбочена стратегия за развитие на селата в двете общини. Специално за община Дупница абсолютно всички инвестиции, които ще бъдат одобрени ще бъдат само за селата, като това бе и причината да се борим през миналата година за присъединяването. Не е тайна, че сме длъжници в селата и това сега е идеална възможност да се насочат не малко средства там. Предвиждаме в началото на септември да започне същинската работа с общоселски събрания във всички села, а до тогава да използваме този период за административните дейности по подготовката. Още повече, че юли и август са месеци, в които хората по селата са ангажирани на полето, отпускарски период е…Именно идеята е на тези общоселски събрания да присъстват максимално голям брой жители, които да изкажат мнения, предложения, да кажат какви са проблемите по селата. Това е най-важното, защото трябва да бъде заложено в тази стратегия и да имаме готовност да кандидатстваме за допустимите за финансиране дейности. Право на финансиране ще имат читалищата, за ремонт и оборудване, самодейните състави за носии и облекла, предприемачи, неправителствени организации, земеделски производители и други. В първите месеци на 2017 година трябва да започнат конкретните дейности. Основно бих казал че към настоящия момент съм наясно за три вида финансирания в селата, както казах за читалищата и самодейните групи, другата възможност е Община Дупница съвместно със съответното кметство за инфраструктура и земеделските призводители и желаещите да развиват бизнес в селото. Разбира се, на всяко общоселско събрание ще има експерти, които са наясно с тематиката и ще могат да съдействат на хората за реализиране на идеите и при подготовката на документите", обясни зам.кметът по европроектите Красимир Георгиев.
Както е известно още от миналата година, чрез МИГ "Разметаница" се очаква да влязат общо над 4 млн. евро по тези дейности в селата на двете общини. "Точна сума няма как да бъде цитирана, тъй като зависи от обема дейности. Но колкото повече, толкова повече. Отворена е програмата, така че ние ще се стремим максимално повече да успеем да привлечем за селата", заключи Георгиев.

Print Friendly

1 Коментар на Одобриха МИГ „Разметаница“, над 4 млн. евро влизат само в селата на Дупница и Бобов дол

  1. Не мигай бе плондер,а разшифровай абревиатурата.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien