ОДБ – Дупница с писмо разясняват позицията си в местния парламент

 

               В отворено писмо до редица медии от структурата на ОДБ – Дупница обясниха част от действията си в Общински съвет Дупница. Ето какво пише в писмото, публикуваме го без съкращения : 

 Във връзка с проведеното заседание на Общински съвет – Дупница на 28.03.2014г. в публичното пространство се „изсипаха” многобройни спекулации, граничещи с откровени лъжи, по отношение действията на съветниците от ОДБ. Основното обвинение е по отношение на върнатото от областния управител решение за бюджет 2014г. Мотивите са, че измененията , предложени от ОДБ, са направени устно и в зала, но не са съгласувани с кмета на общината.

Ще припомним накратко фактите: Първо, кмета представя за публично обсъждане проект за бюджет, в който са заложени и 3 млн. евро от предложен заем. Обсъждането минава, но заема е намален. След това, кмета внася нов проект за бюджет, без тези 3 млн. евро и без ново публично обсъждане. На сесия ОДБ внася предложение за промяна, като изцяло мотивира възможностите. Мотивите са частично приети и одобрени от финансиста на общината. Промените са подложени на гласуване и приети със 17 гласа. Кмета призовава общинските съветници да гласуват променения бюджет, с което де факто съгласува предложението. Бюджета не е приет като цяло. ОДБ призовават групата на ГЕРБ да подкрепи измененията, като се отказва от „авторството”. На следващото заседание Общински съвет приема бюджета ведно с измененията. Това са фактите. И точно заради тези факти ние не можем да приемем аргументите на областния управител. Считаме, че не са отчетени слабостите на Закона за публичните финанси и съдебната практика по въпроса, които отнемат възможността на общинските съветници да представят своите виждания за политики в отделните сектори на обществото.

Ще напомним, че 2 години подкрепяхме безусловно кметските бюджети. Какво всъщност предложихме ние? Предложихме да се осигури финансиране за спортните клубове, за културата, за селата, за регулация на ромските квартали, за маломерните паралелки, за проектиране на мини ВЕЦ-ове. Това са сектори, изцяло забравени от управляващата партия в Дупница. Нима ние трябва да се съгласим и да провеждаме политиката на ПП ГЕРБ? Нима за нас не са гласували хора? Кое от тези предложения е лошо или популистко? Признаха го и от другите групи. „Сагата” с бюджета продължава. От ОДБ призоваваме отново колегите от ПП ГЕРБ да подкрепят предложените изменения. Отново се отказваме от авторство, нека кмета внесе предложение за бюджет с измененията, за да покажем на гражданите, че можем солидарно да работим за бъдещето на общината. На сесията на 28.03.2014г. беше избран зам.председател на Общинския съвет. И отново ОДБ стана необходимия „грешник”. Не разбираме мотивите на колегите от ГЕРБ да ни обвиняват в някакви конспирации или съглашателства. Та нали длъжността зам.председател на общинския съвет беше въведена по предложение на бившия председател Ивайло Константинов. Тогава уж беше нужна, сега пък не била нужна. Това не е ли политика на инат? Така ли в ГЕРБ разбират консенсус в името на града? Или интересите на партията са над интересите на града? Защо ОДБ подкрепи предложения кандидат? Защото няма нищо по-нормално от това председателя да посочи своя заместник. И ние го подкрепихме, така както подкрепихме преди 2 години и предложението на Ивайло Константинов. Защото в ОДБ сме последователни политици и както нееднократно сме заявили, ще подкрепим всяко предложение, което е добро за общината, дори да не е добро за партията. На своята среща председателите на партии от блока единодушно приеха, че предизборната кампания за европейски избори за големите партии вече е започнала. В тази връзка, от ОДБ призоваваме за толерантност и нормалност в предизборната кампания. И нека в проектите за по-добра Европа община Дупница също да намери своето достойно място.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien