Обявиха бедствено положение в Бургас. Язовирът в Маринка пред скъсване, евакуират хора

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес. Бедственото положение касае к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле". Изцяло затворен за движение е централния път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания, пише "Флагман". Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка. Поройният дъжд остави части от Средец под вода. Районът около Стария пазар заприлича на дере. Новопоставени шахти са потънали. Има сигнали за наводнени къщи в селата в цяла Бургаска област. Няма бедстващи хора, каза Димитър Христов от отдел "Военно мобилизационна подготовка" към Областна управа в Бургас. 

Затворени са пътищата от Приморско – Ясна Поляна, към Ново Паничарево, Дюлево и Драчево. Проблемен е пътят Бургас – Созопол в участъка около Атия. 

Ситуацията се влошава. Заради рязко увеличеният брой литри, които се изсипаха на квадратен метър, вече близо 70 литра на кв.м. възникват нови проблеми в ниските части на "Меден рудник" и кв. "Победа". Река Изворска и прелелия язовир са залели пътя за Извор. Движението е спряно. Селото е откъснато от света. Три язовира – в Маринка и два в Извор вече са прелели. Има реална опасност язовирът в Маринка да се скъса. В момента започва задължителна евакуация на всички живеещи във вилна зона Черниците. Вероятно всеки момент ще се наложи и евакуация на живеещи в ниските части на село Маринка. Село Извор е тотално откъснато. 

Къщи отново са наводнени в селата в община Приморско. Нова вълна заля селата Ясна поляна и Ново Паничарево в община Приморско, която пострада най-тежко при наводненията преди месец. Жителите на десетки къщи от двете населени места са евакуирани. Хората от Ново Паничарево, които преживяха ужас през септември, отново са с наводнени домове. 

Няма пострадали хората, жителите са изведени на безопасно разстояние, каза председателят на Общинския съвет Миглена Барцулева. Кметът Димитър Германов е на място в пострадалите райони.

В Ясна поляна положението е направо бедствено, каза кметът на селото Георги Георгиев. Улиците са отнесени, десетки къщи са наводнени и водатата непрекъснато се покачва, не спира да вали, добави Георгиев, който постоянно обикаля населеното място. Жители на Приморско казаха, че в морския град няма сериозни поражения. Рибарите още снощи са си изтеглили лодките. Разбити са два катамарана и две работни лодки на собствениците на мидената плантация. "Има опасност отново свлачището на Северния плаж да се активизира и с всяка изминала година губим ивицата", притесняват се жители на морския град.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien