Общинските съветници в Дупница мъдриха парите за спорт, объркаха всичко

Изключително несериозно отношение към разпределението на парите за спортните клубове се оказа, че са проявили в Комисията по спорта към общински съвет Дупница. Близо час, местните парламентаристи бистриха субсидиите, но показаха с изказванията си, че са изключително далеч от материята и начина, по който трябва да бъдат разпределяни парите, но това не им пречеше да се упражняват в "професионално" дебатиране.

Преди сесията, бяха раздадени проектните предложения за разпределение на парите, които се предполагаше, че са направени съгласно Наредба, приета преди години, и която бе нормално да бъде актуализирана тази година. Минути преди началото на заседанието, съвениците получиха протокол от решението на комисията с изменения в цифрите, което автоматично означава, че някой от вариантите е писан "наизуст". От абсолютно всички групи в местния парламент ръсеха глупост след глупост.

Най-много пари бяха отделени за Таекуондо клуб "Гладиатор", които ще получат 18 400 лева, а в първият вариант бяха на 5 000 лева (!?). След тях се наредиха Боен клуб "Марек" с 5 600 лева и Бадминтон клуб "Победа" с 5 300 лева. Трите футболни детско-юношеските школи в града – "Марек 2010", "Марек 2007" и "Атлетик" бяха субсидирани с по 2 000 лева. Толкова бяха гласувани и на отборите от Джерман и Яхиново, които играят в 4-а дивизия. Школата на волейболния "Марек Юнион-Ивкони" ще бъде подпомогната с 3 800 лева (5 000 лева при първия вариант), а ШК "Капабланка" и бейзболния "Девълс" с по 3 000 лева, които в първия вариант трябваше да получат съответно 2 600 лева и 5 000 лева. Другият шахматен клуб в града "Марек Юнион-Ивкони" ще получи 1000 лева, а в първия вариант бе определена сума в размер на 2 600 лева. Тенис клуб "Марек Дигеста" ще може да разчита на 4 000 лева. СК "Бридж" ще попълни банковата си сметка с 1000 лева.

Съветникът Стоян Шушков изрази сериозно притеснение, че някои от клубовете са предоставяли фалшиви класирания, за да получат повече точки и отправи искане да бъде направена такава проверка. В отъствието на председателя на комисията Иван Шопов, с тежката задача да отговаря на въпросите се нагърби Асен Илиев, който обяви, че една точка е изчислена на 1,02 лева. "Не е сериозно при условие, че отчетите на клубовете са предадени до края на януари, а бюджетът приет през март, едва днес 30 май да се гледа това разпределение. Как при условие, че има Наредба, по която работи комисията се стигна до такива кръгли суми", запита кмета на града Методи Чимев, но смислен отговор така и не получи.

Костадин Костадинов отправи предложение да бъде завишена сериозно сумата на "Девълс" заради предстоящо домакинство на "европейско първенство" през месец юли в Дупница. Той обаче бе апострофиран с въпроси: "Кой го организира, кой го поема? Защо не се е потърсило мнението на общинското ръководство за това дали ще може да финансира. Всяла федерация може да си кандидатства и после да иска да го финансираме ние". В крайна сметка предложението му бе отхвърлено.

Отхвърлено бе и предложението на Йонко Гергов да се завиши с 5 000 лева субсидията за ФК "Марек 2010". "От тази година, знаете, че ще играе отборът в "А" група и всеки момент ще бъде утвърдено и задължителното участие на дублиращ отбор до 21 години. Това ще увеличи още разходите, поради което призовавам да бъде увеличена с 5 000 лева сумата", обърна се към колегите си Гергов. В крайна сметка, едва 5-има го подкрепиха и корекция не бе направена.

Като резерв пък остана сумата от 15 700 лева.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien