Общински съветник: За Яхиново и Самораново е най-добре, ако станат квартали на Дупница

Предложението на общинския съветник Славчо Павлов на последната сесия, се превърна в една от най-обсъжданите в кулоарите на местния парламент в Дупница. Неговото предложение – селата Яхиново и Самораново да преминат към града като квартали, породи сериозни коментари За и Против сред 33-мата, както в самата зала, така и извън нея.

"Осъзнавам, че предложението ми е много изненадващо и може би ще има като начало повече противници от колкото привърженици. Все пак ще побясня мотивите си за тази моя идея, която не е от днес или вчера, а ми се върти в главата от доста дълго време. Затова мога смело да заявя, че е премерено и обмислено, а не плод на емоции. За целта съм правил свои проучвания и съм се интересувал при подобни ситуации за положителните и отрицателните моменти за даденото населено място. Превръщайки се в квартали, това ще ни даде възможност да ги включиме в инвестиционните намерения на Община Дупница, включително и по ОП "Региони в растеж". Да не забравяме, че там живеят може би над 5 хиляди жители. Статутът на квартал ще даде възможност и за инвестиции свързани в населените места като – водопровод, канализация, рехабилитация на улична мрежа и т.н. В същото време, като населени места – тип села, те нямат право да участват по ОП "Развитие на селските региони", защото Дупниоца е град с над 30 000 жители. Правейки Яхиново и Самораново квартали на Дупница, това ще повиши автоматично статута им и ще привлече погледа на "чужденци" за инвестиции в землищата им. И Самораново и Яхиново като разполагат с уникална локация, и то в подножието на Рила. Това са две от най-прекрасните села в общината и много добри за живеене. Затова и не считам за нормално, родителите да водят децата си в училищата в Дупница, само защото са градски. Напротив. От лично мое наблюдение, и в Яхиново и в Самораново, училищният процес е на изключително високо ниво, а преподавателите дават всичко от себе си в името на децата. Вече коментирахме в неформална обстановка тази тема с общинското ръководство. Разбира се, най-важното е личното желание на жителите в тези две населени места. Затова очаквам в скоро време да се проведат консултации с тях, за да се чуе тяхната позиция. Това е все пак с мисъл в бъдещето и за перспвектива на жителите на тези две села, за да имат в бъдеще по-добри условия за живот", коментира пред zadupnitsa.com Славчо Павлов.

Процедурата по присъединяване е следната: създава се Инициативен комитет, който да изиска провеждането на референдум, одобрен от ОбС-Дупница. Ако той е положителен, следва внасяне на резултатите в ОбС, където трябва да дадат своето съгласие. Ако се стигне до положителен резултат, решението се изпраща към Областния управител, който с мотивирано предложение го препраща към Министерски съвет.

Припомняме, че в момента има стартирана процедура от жителите на Големо село, които искат да се откъснат от община Бобов дол и да се присъединят към Дупница. Референдумът мина успешно и жителите подкрепиха идеята, но казусът в момента е в съда.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien