Община Дупница търси съдействие по делото за изграждане на депо в Джерман

Община Дупница e изпратилa писмо до МОСВ и РИОСВ Перник, с молба за съдействие пред ВАС по делото образувано по жалбата на Сдружение с обществена полза „Бъдеще за Джерман" срещу положителния ОВОС на РИОСВ Перник за изграждането на депо в Джерман, обяви зам.кметът Красимир Георгиев. Mолбата е делото да бъде насрочено по рано от март 2017 година, информира Дарик.

Припомнямe, че положителния ОВОС издаден от РИОСВ Перник беше обжалван. На първа инстанция Пернишки административен съд се произнесе в полза на община Дупница. Решението обаче е обжалвано през Върховният административен съд. Делото е образувано на 19 януари 2016 година, а е насрочено за 27 март следващата година. На лицата по делото вече са връчени призовките. Ответници по него са директора на РИОСВ Перник и общините Дупница, Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол, Невестино и Трекляно.

Заради липсата на депо община Дупница търпи сериозни глоби, по 72 лв. на тон депониран отпадък, при реално депониран отпадък около 15 000 тона, това прави задължения към РИОСВ за 2016 година 1 080 000 лв.

По Закона за управление на отпадъците община Дупница е задължена да заплаща отчисления и обезщетения, но тъй като депото в Дупница не отговаря на европейските стандарти и изисквания, отчисленията са в двоен размер. Тази година отчисленията са по 36 лв./тон депониран отпадък, двоен размер това прави 72 лв./тон.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien