Община Дупница с облигационен заем за 1 750 000 евро (ОБОБЩЕНО)

 В крайна сметка Община Дупница ще вземе облигационен заем. Той обаче няма да бъде в размер на 3 000 000 евро, а ще е със стойност 1 750 000 евро. Именно това бе предложението на ОДБ, което бе подкрепено и от групата на ГЕРБ в местния парламент. Взимането на облигационен дълг в размер на 1 750 000 евро бе подкрепено от 18 съветници, 13 гласуваха „против“, а Георги Пехливански от БСП се въздържа от правото си на глас, с което навлче гнева на част от своите съпартийци.

Преди самата сесия, изпълнителния директор на ФК "Марек 2010" Иво Паргов прочете декларация от името на спортните клубове. Ето пълния й текст: Представителите на спортните клубове от града изразяваме нашето сериозно притеснение от появилите се информации за предвидените пари за спорт и спортни дейности през 2014 година. Намаляването на парите от 150 000 на 52 000 лева обезличава работата ни, срещу това, което се мъчим да правиме и най-вече срещу децата, които спортуват при нас. Нека не забравяме, че спорта е лицето на града и визитна картичка на всеки един град. Ние не сме специалисти по финанси, бюджет и пари. Ние сме специалисти в нашата си област-спортната. В тези тежки времена, когато пари се намират неимоверно трудно, с лишения и лични дори заеми, ще ни бъде ограничено и това макар и недостатъчно финансиране от бюджета на Общината. И при сегашната ситуация сме изправени пред угрозата да изгубим много талантливи деца, заради невъзможността да им осигурим необходимите условия за развитие на спорта. Вие дами и господа общински съветници сте тези, които имате възможността като специалисти да намерите изход от ситуацията. Вие сте избрани от всички нас тук, да защитавате и гоните интереса на всички ни, и всички вие трябва да прецените, чрез спорта ще осигурите ли на нашите над 800 деца да се развиват в здрава среда, а не да се занимават с пороците на 21-и век- цигари, наркотици и други. Поне ще сме останали живи с лъч надежда за по-добро бъдеще, а няма да сме мъртви". Преди това той допълни от микрофона: "Голяма част от присъстващата в тази зала сте помагали, а някой продължават да помагат на спорта. Последните две години се направи доста за спорта, а винаги в Дупница са се раждали големи таланти, които са повод за гордост. Трябва да преодолеете политическите противоречия и да намерите решение, така че и ние-спортистите, да се гордеем с вас".

Заместник-председателя на Експертно-културния съвет Иван Хаджийски пък представи декларация от културните дейци. "Силно сме обезпокоени. Духовна Дупница се нуждае от средства и трябва да се подкрепи този заем. През 2014 година ще отбележим 120 години от създаването на театъра в града ни, 120 години хорово дело, а и предстои организирането на Майски празници на културата, Фестивала "Мир на Балканите, фестивала „Рила ни гледа” и други. По европейските проекти в областта на културата, както добре знаете е необходимо съфинансиране", отбеляза историкът-краевед.

Кметският наместник на Пиперево Утеха Маноилова излезе с декларация от своите колеги. От нея стана ясно, че погрешно са били разбрани на предишната сесия, когато излязоха съв свой текст. "Ние работим много добре с кмета и целия екип и не сме против г-н Чимев. Напротив, искахме да знаем дали има полза от този облигационен заем за живеещите по селата", обясни тя.

Голяма част от съветниците обаче пак не разбраха и се наложи кмета на Бистрица Васил Бански да разяснява на микрофона отново позицията на селските кметове.

zadupnitsa.com

Print Friendly

1 Коментар на Община Дупница с облигационен заем за 1 750 000 евро (ОБОБЩЕНО)

  1. Анонимен // 08.02.2014 в 0:35 // Отговор

    И в крайна сметка кво нищо.Герберите се надупиха на Кацов и бандата му

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien