Община Дупница с готов проект за Часовниковата кула, ето какво се предвижда

Община Дупница ще входира проект по транс-гранично сътрудничество България-Македония за ремонт на Часовниковата кула, информират от пресцентъра на администрацията. Партньор е Крива Паланка, а стойността е 200 000 евро. Заложените дейности за символа на града са свързани с привеждането му във вид, който да бъде посещаван от граждани и гости на града. Старият часовников механизъм ще бъде съхранен в самата кула като музеен експонат, а часовникът ще работи с нов. Няколко монокъла ще бъдат монтирани за разглеждане на районът, както и ремонтирана външната компрометирана дървена фасада. Вътрешно Часовниковата кула ще бъде укрепена и възстановена, както и подменени компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални. Всички заложени дейности, Община Дупница съгласува с Министерство на културата и НИНКН.
Самият район около Часовниковата кула също се предвижда за облагородяване и изграждането на алеи и подстъпи за свободен достъп.
Емблематичната за Дупница сграда е била през 16-и век използвана за наблюдателница, а от края на 18-и век е превърната в часовникова кула.
На едно от следващите две заседания на Общински съвет, кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев ще внесе докладната, която трябва да се разгледа от местния парламент преди да бъде входиран проектът.

Print Friendly

1 Коментар на Община Дупница с готов проект за Часовниковата кула, ето какво се предвижда

  1. Само давате пари за нови алеи,погледнете какво става с тревните площи на Градската градина откъм улица „Кокиче“.Вярно ,че общинарите нямат вина за ниската култура на всички,които паркират колите си там,но поне можеха да сложат на този къс участък антипаркинг колчета или ограда,каквато има на улица „Плиска“-просто да не позволява да се паркират коли там.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien