Община Дупница погаси близо 1.4 млн. лева стари задължения днес с новия заем

Двама бивши градоначалници отново с мерак да седнат в кметския кабинет.

Община Дупница предсрочно погаси сумата от 876 673 лева днес, по стария облигационен заем от 2009 година, поет от предишното общинско ръководство, информират от общинския пресцентър. Преди 5 години, тогавашния състав на местния парламент гласува поемането на заем в размер на 3.9 млн. лева.

Изплатена бе и сумата от 499 700 лева заем към "Токуда Банк", която представлява част от задълженията по т.нар. "ЕСКО договор" за енергийна ефективност, допълват още от кметството. През 2010 година, ОбС-Дупница даде своето съгласие за този разход, който касаеше ремонт на ОУ "Св.Климент Охридски" и СОУ "Св.Паисий Хилендарски". Стойността е 3 250 000 лева. Инвестицията трябваше да бъде направена със средства на фирмата спечелила поръчката и съгласно ЕСКО-договорът, изпълнителят да получи своето възнаграждение от достигнатата икономия от електроенергия в периода, определен като срок на откупуване-7 години. Впоследстие се оказа, че всъщност този договор никога не е бил ЕСКО, а най-обикновен договор за ремонт, което коства сериозна сума на общинската хазна.

Покриването на тези задължения става възможно, благодарение на успешно реализирания облигационен заем в размер на 1 750 000 евро, който пое Общината. "Предприетите мерки са част от строгата финансова политика, която води общинското ръководство, което ще пък от своя страна ще доведе до трайна стабилизация на общинските финанси", завършват в прессъобщението си от кметството.

Димитър ИКОНОМОВ

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien