Община Дупница осигури парите за пропадащия път в село Бистрица. Огненски: От началото на годината отцепката е 2 см

Договорът за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект "Консервация и възстановяване на трансграничните екосистеми чрез подобряване на

Китанова (вдясно) получава официално договора.

Китанова (вдясно) получава официално договора.

качеството на речните води и почви" по трансграничната програма България – Сърбия беше подписан днес от зам. кмета на Община Дупница Олга Китанова. Община Дупница е водещ при изпълнението на проектното предложение с  партньор Община Търговище от Република Сърбия. Общата стойност на договора е 590 754,61евро, от които 293 792.44 евро са за Община Дупница и 296 962.17 евро за Община Търговище. Договорът бе връчен на Китанова от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова на официална церемония, в която участваха още Ядранка Йоксимович, министър на европейска интеграция на Република Сърбия, Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и др.

От страна на Община Дупница проектът предвижда инвестиционни дейности за изграждане на подпорна стена на коритото на река Бистрица в село Бистрица и доставка на многофункционална почистваща машина, която да оказва допълнително помощ при снегопочистване, сметоизвозване, косене и т.н. за нуждите на града и селата.

Участъкът в Бистрица е много опасен и създава от години проблеми и напрежение у жителите на селото. „Пътят беше подал и с кмета на Дупница г-н Чимев търсехме варианти, защото инвестицията е голяма. Няма как да не съм доволен, че се намери разрешение. Пътят свързва главния път с горната част на селото, на където е основния човекопоток. Само от началото на годината досега отцепката е 2 см, което е страшно“, коментира кметът на селото Кирил Огненски.

Проектът предвижда провеждането на семинари в двете общини, които целят да се подобрят възможностите на местните власти и представители на местните общински съвети, отговорни за опазването на околната среда, включително по отношение на реките и техните екосистеми. Ще бъде проучено в обхвата на проекта съществуващото оборудване в двете общини и действащите мерки за устойчива дренажна система. Това проучване ще помогне на местните власти и институции да се погрижат за състоянието на реките и да защитят екосистемите на населените места от причинени от човека бедствия.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, като първата стъпка е избор на изпълнители за отделните дейности.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien