Община Дупница осигури финансиране за нова социална услуга, наема 46 асистенти за възрастни и деца с увреждания

46 нови работни места по социалната услуга „Асистентска подкрепа“ иска да разкрие Община Дупница. С докладна до Общински съвет, кметът инж.Методи Чимев иска съгласие за услугата, от която ще се възползват 138 потребители от града и селата.
Община Дупница е подала заявление през месец декември до Изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане за получаване на предварително одобрение за създаване на социалната услуга, каквото е получено на 15-и януари тази година. Общата сума за това е 549 930 лева.
Ако местният парламент даде съгласие, ще бъдат назначени 46 души, които ще обгрижват посочената бройка жители целогодишно. Ползвателите на услугата ще бъдат лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, както и деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.
Ако съветниците подкрепят предложението на инж.Чимев, услугата става постоянна, като броят на асистентите и потребителите ще бъде коригирана всяка година.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien