Областният управител обяви: Бюджетът на Дупница е незаконосъобразен, само кметът може да го внася

Както се и очакваше Областният управител Иван Каракашки върна за ново разглеждане приетия бюджет на Община Дупница за 2014 година. За това информираха от общинския пресцентър днес. Със заповед до Председателя на Общински съвет-Дупница и кмета инж. Методи Чимев от 26.03.2014 година губернаторът на Кюстендилска област отменя приетия бюджет за 2014 година, обявявайки като незаконосъобразно “фаталното” решение №13 прието на проведеното на 7-и март заседание на Общински съвет. Ето какво се казва в заповедта:

“Видно от протокол №5б/07.03.2014 г. е, че предложените промени са направени устно на заседанието, по време на разглеждане на докладната записка за приемане на бюджета на община Дупница. Приемайки бюджет, различен от съставения проектобюджет, ОбС-Дупница е действал незаконосъобразно, като не е съобразил това, че според законоустановения ред, вносител на проектобюджет може да е единствено кметът.

Единствено в правомощията на кмета е дейността по съставяне на общинския бюджет и по внасянето на проекта му в общинския съвет, респ. нито на постоянните комисии към ОбС, нито общинският съвет може сам да съставя и после да приема нов общински бюджет, несъгласуван с кмета на общината… С оглед на гореизложеното връщам за ново обсъждане и отмяна в Общински съвет-Дупница, като незаконосъобразно решение №13. Върнатото за ново обсъждане решение, следва да се преразгледа от Общински съвет-Дупница, в законоустановения 14-дневен срок от получаване на настоящото писмо.

Ако в 7-дневен срок след изтичане на указания по-горе срок за произнасяне от общинския съвет в Областна администрация гр. Кюстендил не постъпи искания протокол, Областният управител ще оспори решението на ОбС-Дупница пред Административен съд гр. Кюстендил”.

На практика това означава, че предложените промени от ОДБ са незаконосъобразно направени и в разрез със закона. В момента се продължава да се работи с миналогодишния бюджет и цялата точка трябва да бъде разглеждана отново, което пък от своя страна води до задължителна извънредна сесия. Много е интересно как ще се разисква тя, тъй като предложения от кметския екип проект не бе одобрен от мнозинството в ОбС, с изключение на почти всички съветници от ГЕРБ. Предложеното завишаване на бюджета с 450 хиляди лева от ОДБ обаче бе прието от местните първенци, но се оказва, че то няма как да се реализира.

zadupnitsa.com

Print Friendly

4 Коментари на Областният управител обяви: Бюджетът на Дупница е незаконосъобразен, само кметът може да го внася

  1. само с папане не става // 27.03.2014 в 14:19 // Отговор

    Коцката пак се е окъкал на метеното с Вергилчо. Направиха се на умни с нов бюджет, Дангов се цепи че били над областния и те ти са тетка маро

  2. пълни глупости !!!!! тия дет са седнали на тая маса да си прочетат законите…това е материя за специалисти.а не футболисти и креватни гимнастички голем срам

  3. Нещо не ми е ясно в целата схема. Областния е от БСП и бламира решението на неговите хора от БСП и патериците им от ОДБ и Лидер. Тия в Дупница очевидно са големи олигофрени след като и обласния не е имало как да си затвори очите

  4. избирател // 27.03.2014 в 15:42 // Отговор

    Един общински сьвет изпразнен от сьдьржание…

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien