Обхватът на програма „Работа“ обсъдиха в Дупница министър Бисер Петков и инж.Методи Чимев

Обхватът на програма „Работа“ и как работи тя на територията на Община Дупница, обсъдиха на среща министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и кмета на Община Дупница, инж. Методи Чимев. Програма „Работа“ е насочена към общини, в които безработицата е над средната за страната. 6,5 % е регистрираната безработица в Община Дупница, с о,8 % над средната за страната.

IMG_3277Ползвателите на услугата по един от социалните проекти от дневния център за хора с увреждания пък бяха подготвили собственоръчно направен дар за министър Петков, който му връчи от тяхно име зам.кмета Крум Милев. Самият министър поздрави инж.Чимев, че Община Дупница се е възползвала и е участвала и спечелила всички възможни проекти, които касаят подпомагане на различните хора по статус и възраст със здравословни най-вече проблеми.
„Община Дупница и останалите над 190 в страната, са включени в този проект като работодател, като 40 % от общия брой лица ще бъдат насочени и наети от реалния сектор. Положително е, че в община Дупница вече има сключени договори с частни работодатели“ каза министър Петков. 11 са одобрените работодатели от реалния сектор, с 4 от тях са сключени договори и вече са наети 11 безработни лица, а отделно община Дупница е работодател на 40 човека. „За нас е важно да добием впечатления от функционирането на тези мерки и проекти на регионално ниво, какъв е ефекта от тяхното осъществяване“ допълни Петков.

Той съобщи, че в средата на годината се прави анализ на изпълнението на Националния план за действието по заетостта и се прави преразпределение на неусвоения ресурс. В понеделник предстои заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, на членовете на Съвета е предложено да вземат решение, с което да се преразпредели един ресурс от близо 2 млн.лв. към програми, към които има интерес, като с този ресурс се цели осигуряване на заетост на над 800 лица. 4 са програмите, по които ще насочат средства – „Старт на кариерата“, „Заетост на хора с трайни увреждания“, „Помощ при пенсиониране“ и IMG_3264„Обучение и заетост на дълготрайно безработни лица“.

На срещата между министъра и градоначалника е коментиран и въпроса със социалните помощи за така наречените 14 дневки. Практиката, която е не само в Дупница, но е проблем и за страната като цяло, е че този период се отработва чрез болнични. „Представят се болнични, получават обезщетението, не полагат труд за този период и общините не могат да разчитат за извършването на предвидената работа.
Предстоят разговори с Агенцията за социално подпомагане да се намери начин за повишаване на контрола“ заяви Петков. Той съобщи, че до 23 юли по програма „Красива България“, общините могат да кандидатства с проекти за достъпна архитектурна среда за хора с увреждания, 90 % от разходите се поемат от програмата, останалите 10 % са съфинансиране от страна на общините.

След срещата с общинското ръководство на Дупница, министъра проведе среща и с работодатели от региона. В срещата се включиха Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Драгомор Николов, директора на Регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска и директора на „Бюро по труда“ в Дупница, Наташа Илиева.

IMG_3298 IMG_3279

Print Friendly

2 Коментари на Обхватът на програма „Работа“ обсъдиха в Дупница министър Бисер Петков и инж.Методи Чимев

  1. Анонимен // 13.07.2018 в 8:33 // Отговор

    Всичко,добре казано,но освен работа трябват и нормални заплати,че с тези който се предлагат,хорицата си остават като безработни!!!

  2. Б.Димитров // 16.07.2018 в 14:25 // Отговор

    Работните заплати в Дупница са твърдо минималната за страната, но при 10-12 часов работен ден плюс събота, а понякога и неделя. Излиза, че бизнеса плаща по-малко от минималната защото тя е за пет дневна седмица по 8 часа на ден. Затова масово хората бягат от местните работодатели.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien