Няма констатирани случаи на Африканска чума в областта, открива се сезона за лов на диви свине

Няма констатирани случаи на заболели или умрели от болестта Африканска чума домашни или диви свине в област Кюстендил. Няма постъпили сигнали за такива. Това заяви по време на заседание на Епизоотичната комисия д-р Емил Гъгнев от Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Той уточни, че от началото на епидемията има три сигнала за умрели диви свине и един за домашно. Сигналите са обработени, изпратени са проби от изследванията и са установени отрицателни резултати. Заседанието води зам. областният управител д-р Матей Попниколов, а в регулярната среща се включиха представители на различни институции.
По време на Епизоотичната комисия стана ясно още, че от 5 октомври се открива ловният сезон за диви свине. Вече се проведени обученията с ловците за спазване на мерките за биосигурност по време на лов. „Ловците ще трябва да извършват дезинфекция на моторните превозни средства по време на отстрела. Обучени са как да разпознават заболяването Африканска чума по свинете и са запознати с мерките, които трябва да вземат, когато имат съмнение за болестта“, обясни д-р Гъгнев. Той уточни също, че ще им се раздават дезинфекционни разтвори и че е необходимо да пътуват с дезинфекционни пръскачки във всяко едно транспортно средство, като след лов ще трябва да обработват автомобилите си.

Зам. областният управител д-р Матей Попниколов обясни, че се продължават мерките по превенция на заболяването и се следи за здравния статус на всички свине в Кюстендилска област.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien