Ново развитие с Дупнишката каса, завлякла с милиони стотици хора

През 2016 подуправителят на БНБ лично извършил финансова проверка на Дупнишката популярна каса. БНБ обаче не е установила никакви нарушения. Това стана ясно в Пловдивския окръжен съд, където се разглежда искане за вземане за мярка задържане под стража срещу скандално известният Георги Близнаков и съпругата му Ивона.Припомняме, че Близнакови са обвинени в това, че Касата е работила като пирамида и е завлякла 229 граждани. Те са вложили 4 и половина милиона лева в Касата, която не е банкова институция срещу обещани големи лихви, които са варирали между 14 и 18%. Прокурор Костадин Петкалев настоява Близнаков и жена му да останат в ареста, защото има опасност двамата да се укрият или да извършат нова документна измама. Има достатъчно данни, че те дълги години са фалшифицирали различни документи, казва държавното обвинение. Освен това, те са се опитали да измамят НАП за 135 хиляди лева невнесен корпоративен данък. До момента са разпитани 79 вложители, които по закон са нямали право да внасят парите си в Касата, тъй като не са били нейни член – кооператори. Близнаков е действал самостоятелно, въпреки че решенията касаещи дейността на касата, е трябвало да се вземат от Общо събрание. Има подписи, че Общото събрание е решило седалището на Касата да бъде преместено в Пловдив. Няколко свидетели са заявили, че не знаят за това решение и подписите, които стоят под протокола на проведеното Общо събрание не са техни. Стана ясно, че още през 2013 година Близнаков е поискал обявяване в несъстоятелност на душнишката популярна каса, но не е дал 6 хиляди лева за синдик и продължил дейността си. През март тази година в пловдивския съд отново е поискал процедура по обявяване в несъстоятелност. Въпреки това и въпреки многобройните проверки и сигнали от вложители фараонът е продължил да прибира парите им. Според обвинението нито един от излъганите не е получил обещаната лихва, още по-малко главницата от нея. Според един от защитниците на фаталното семейство – адвокат Марин Марковски, Фараонът и жена му нямат вина и не са извършили никакво престъпление. Защитникът твърди, че много от вложителите са получили парите си. Последната си дума пред съда Георги Близнаков каза, че моли да го пуснат защото не смята, че е извършил престъпление и няма вина. Съпругата му Ивона също моли за свобода. „Дълги години бях касиер на Касата с ясното съзнание, че върша нормално работата си. Снаха ми е болна, а аз се грижа за внучетата”, каза смирено пред съда Ивона Близнакова. Изражението й обаче коренно се промени на излизане от съдебна зала и от устата й излезе грозна и вулгарна псувня.източник :БЛИЦ

Print Friendly

6 Коментари на Ново развитие с Дупнишката каса, завлякла с милиони стотици хора

 1. Какво и защо още ще ни разпитват.Едно е ясно – ограбиха ни .Това за снахата е пълна измислица.Семеийство Близнакови ако не ми върнете парите по законен начин ще …
  Ако няма правда има БРАДВА.

 2. изгорелите // 08.10.2016 в 21:56 // Отговор

  Още сме на режим ИЗЧАКВАНЕ.Не сме прежалили парите си.Не се и надявайте да ги забравим .Нашите пари изкарани с честен труд .

 3. А с лихваря Соте какво се случва , за него затвор няма ли да има ?! Полицията – проучете случая по – добре бе браточки !!!

 4. Много сте алчни и затова сте изгоряли,алчноста ви край няма каде в света има такива лихви като на тояБлизнаков бе тапоумници.Нали ако е така всеки ще вкарва пари на лихва и ще си живее така живота както вие сте си мислели ама сте хапнали дърв*то до гърлово !!

 5. изгорелите // 11.10.2016 в 23:12 // Отговор

  Егати злобния народ има е се радва на чуждото нещастие.Има Съд …Държава .. .Господ ако не сме Ние .Още сме на режим изчакване…..

 6. изгорелите // 12.10.2016 в 23:24 // Отговор

  Соте ,че ви се отели воло……………..

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien