Ново 20! Софийска фирма блокира проект на Дупница за 5 млн. лева

Софийската фирма “Пи Ес Пи” е обжалвала процедурата по изпълнител на обществена поръчка с предмет: “Строителни и монтажни дейности по проект “Съвременно пространствено оформление и подобряване на зелена градска среда” в централната зона на град Дупница. Това става ясно от публикувана днес на сайта на Комисията за защита на конкуренцията информация. На практика това означава, че сериозният ремонт ще се забави сериозно във времето. От пресцентъра на Община Дупница заявиха, че очакват да получат мотивите за обжалването, за да се запознаят и да предприемат съответните мерки.

Общата стойност на поръчката е 4 698 168,75 лева без ДДС, а участниците бяха Сдружение “Дупница 2013”, “Мегаинвест-Холд”ЕООД-Дупница, “Пи Ес Пи” ЕООД – София и Консорциум “ХемусСтрой” – София. До процедура по отваряне на ценовите оферти бяха допуснати две фирми. “Мегаинвест-Холд”ЕООД-Дупница отпаднаха, тъй като предложения от тях отговорник по контрола на качеството няма изискуемия опит от минимум 3 години. Що се отнася до “Пи Ес Пи” ЕООД – София, предоставения от банката документ за наличен собствен ресурс, не отговаря на изискванията на поръчката.

Сдружение “Дупница 2013” бе предложила 3 695 341,57 лева без ДДС (4 434 409,88 лева с ДДС), а “ХемусСтрой” 3 825 078,35 лв без ДДС (4 590 094,02 лв с ДДС). Съгласно методиката на изчисляване на победителя по всички изисквания, със 70 точки победител стана “ХемусСтрой”, докато Сдружение “Дупница 2013” събра 51 точки.

Това е второ обжалване на процедурата, след като веднъж КЗК прие за нищожен протокола от решението на Комисията, заради това че не е подписан от кмета инж. Методи Чимев, а от заместникът му Крум Милев. Комисията корегиора проекта с дата 6 януари тази година и изпълни решението на КЗК, но сега Общината отново е изправена пред угрозата да влезе в месечни съдебни битки.

В последните няколко години практиката да се обжалва умишлено стана постоянна. Причината е, че това дава възможност за “споразумения” на губещата фирма, която обаче да получи процент от печалбата или да се ангажира като подпизпълнител, за да се оттегли от съботирането на проектите. На практика градът отново е на път да се превърне в заложник на фирмени интереси.

Пламен КАЗАКОВ

Print Friendly

1 Коментар на Ново 20! Софийска фирма блокира проект на Дупница за 5 млн. лева

  1. Всичко живо ли се обжалва бах му мамата

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien