Нови 9 заразени от бруцелоза, единият е софиянец (ОБНОВЕНО)

От началото на епидемиологичния взрив на бруцелоза в община Рила до сега са взети 128 проби от хора за изследване. От днешните данните на РЗИ стана ясно, че нови 8 жители на Рила са заразени. Така общо заболелите към момента са 21 човека. Има още един човек, който доброволно се е изследвал и също е показал положителни стойности. Той е жител на гр. София, но признава, че е консумирал млечни продукти от домашно производство на стопанство в гр. Рила.

Днес са изпратени нови 145 проби от хора, с което общия брой на взетите проби от жители на територията на Община Рила е 273.

С бруцелоза, пренесена от Македония вече заразените в Рила са 22-ма. Опасната болест е дошла от внесен нелегално козел за разплод от западната ни съседка. Това съобщи в Благоевград здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от БГНЕС.
"Големият брой заболели от бруцелоза в гр. Рила се дължи на неспазване разпоредбите на здравните органи от жителите на града не може да държиш току-що издоено мляко на 35-градусова жега и да го ползваш за лекарство", каза той.

Той даде пример с последния заразен с бруцелоза в Рила мъж, който след като се чувствал зле, бил лекуван именно с прясно мляко смесено с кисело и оставено на слънце.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien