Назначението на Слави Бинев предизвика гневни реакции. Може ли да се повтори недоволството от казуса Пеевски?

Ръководството и актьорите от младежкия театър "Николай Бинев" в София обявиха в открито писмо до премиера, министъра на културата  и парламентарните групи на ГЕРБ и "Реформаторския блок", че назначаването на Слави Бинев за председател на комисията за култура и медии за поредната проява на пренебрежение и арогантност към хората на културата. "Няма разлика между предложението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящето назначение. Такова унижение е трудно да се преглътне. Това е акт на гавра, но и на трагично неразбиране на ролята, която културата трябва да изпълнява в една демократична европейска държава", се казва в обръщението, публикувано и във "Фейсбук". Актьорите смятат, че под същия знаменател на неглижиране попадат и българските медии, което е заплаха за демокрацията. Според тях Слави Бинев не може да има нито професионални, нито морални претенции за заемане на поста. Актьорите призовават председател на комисията по култура и медии да се оттегли в името на общата цел – съхраняване на българската култура и българската демокрация. "Ако гласът ни ОТНОВО не бъде чут, си запазваме правото да пристъпим към ефективни съвместни протестни действия", завършва обръщението. 

"Против съм Слави Бинев като марка, защото тя създава изключително лош имидж на културата. Ако той остане шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което е цинична провокация, ще пиша до ЕК и до ЕНП, че у нас културата се дискриминира." Това предупреди пред "24 часа" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Той попита какво е направил Бинев като евродепутат, за да осигури еврофинансиране за културата ни, и го предизвика да му покаже 10 свои билета за театър, опера и балет от последните 10 дни. 

"Този избор сочи не само пренебрежение, презрение и арогантност към нас, хората на културата, но и трагично неразбиране на ролята, която тя трябва да изпълнява в една европейска демокрация. Е, сега вече събирайте подписи. Защото след тази плесница единственият изход е през канализацията", реагира във фейсбук писателката Леа Коен. Възмущение в социалните мрежи изразиха от различни арт гилдии. 

Против избора на Слави Бинев е и БНТ. В централната си емисия тази вечер водещите прочетоха декларация, която припомня обсадата на телевизията преди време, заклеймена от ръководството на "Сан Стефано" 

БИАДwithme – реакции за новото амплоа на Слави Биневzx450y250_2428095

БИАДwithme тръгна из "Фейсбук", след като Слави Бинев стана председател на парламентарната комисия по култура и медии. 

Журналист обобщи: Архонт Слави Бинев да ти стане шеф на комисията по култура, ей така, между другото –  държавата ти е БИАД. Бинев – сега депутат от Патриотичния фронт, е бивш собственик на емблематичния за чалга музиката клуб БИАД в центъра на София

Унижение и въпрос към Реформаторите 

За филмовия режисьор Виктор Чучков станалото в Народното събрание е унижение. Той написа: "Ако приемем този факт, означава, че приключваме със своето достойнство. Моля хората от Реформаторския блок, за които гласувах, да се замислят какво допускат в тази коалиция и конкретно в този случай. НЕ ЧУХ КАКВО КАЗАХТЕ, вие носите отговорност и това, което става е унизително…" 

Попфолк мисленето на властта 

"Това назначение, за съжаление, показва попфолк мисленето на властта за културата. Всичко друго им се струва глезотия, елитарни въздишки и глупости. Това не е подигравка към културата. Да са чак пък толкова перфектни, перфидни, да се изплезват на хората от културата – не. Според мен така го мислят и това е страшното. Че точно такива стават за културата, хора, на които културата им е на нивото на чалгата." – мнението на театралния режисьор Иван Добчев пред "Площад Славейков" също се разпространява в социалните мрежи. И според Добчев аритистите и интелектуалците трябва да реагират – "Ако си мълчим, ако си траем, значи сме се предали и за нас вече нищо няма значение." 

Ако тези са патриоти, аз съм ескимос 

Политологът Огнян Минчев пита дали депутатите се подиграват или наказват културата и медиите.

 Ето мнението му: "Бях един от хората които подкрепяха категорично интегрирането на Патриотичния фронт в парламентарното мнозинство. Това беше единствената възможност – от аритметична гледна точка – да се избегне създаването на т.нар. "гъвкаво мнозинство", което да бъде на практика контролирано от тези, които направиха преврата "Костинброд", тези, които създадоха проблема # кой, тези, които разграбиха държавата – с последния си акт на грабеж през КТБ ни ограбиха с над 4 млрд. лева. Но моята – и на другите като мен – подкрепа за участието на Патриотичния фронт във властта сега се връща върху всички нас по логиката на старата поговорка: с техните камъни – по техните глави. Ако тези хора са патриоти, националисти, както щете ги наречете – те трябваше от деня първи на това управление да се заемат с проблемите на българския национален упадък и да ги изведат в челото на публичния дебат и политическите решения. Очевидно нямат сили – нито морални, нито интелектуални – за подобна задача. Хванаха се за назначаването на български офицер с турско име за зам. министър на отбраната… Бил "човек на Ердоган"… С две думи – предател. Доказателствата? Няма такива. Пълното изявление на Огнян Минчев можете да прочетете в Дневник

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien