Намалели са приходите в бюджета на Община Дупница. Китанова: Важно е да запазим и работните места на хората

Спад в приходите от наеми, такси и административни услуги, отчитат от Община Дупница, на база изготвен сравнителен анализ на приходите към 30.04.2020 спрямо тези от миналата година. Информацията за финансовото състояние е с оглед на предстоящата сесия на Общински съвет. „Най-важното е, да запазим всяко работно място в общината, защото говорим за препитанието на стотици семейства, да изпълним основните обекти в капиталовия списък, да не спираме работа по изпълнение на европейските проекти и да подпомогнем нормализиране на ритъма на обществения живот в общината“, коментира зам.кметът по икономическите дейности Олга Китанова.

Олга Китанова

„3,048 млн. лева са постъпленията в общинския бюджет за първото 4-месечие на годината. За сравнение за същия период на миналата година, постъпленията са били 3,055 млн. лева. В цифрово изражение, сумата е съизмерима със същия период за миналата 2019 година. За да бъдем коректни обаче, трябва да отбележим, че това е заради повишението на местните данъци и такси от тази година, които знаете, че не бяха коригирани повече от 10 години. Реално, спад в постъпленията има. Приходите от наеми на терени и имущество са 130 хил.лв. по-малко. От 343 хил. лв. за 2019 г. спадат на 213 хил.лв. Намалели са и приходите от такси в детските градини и ясли с 50 хил, лв тази година, от административни услуги са по-малко с 15 хил.лв и т.н. Използвам възможността да изкажа благодарност на хората и фирмите, които въпреки неприятната ситуация са платили своите налози, което дава възможност на Община Дупница да работи нормално и да запази работните места“, коментира зам.кметът по икономическите въпроси Олга Китанова. „На този етап е рано да правим каквито и да било изводи, ситуацията се развива динамично. С приключването на второто тримесечие, ще направим отново своите анализи, когато имаме още по-ясна картина на текущото състояние, а след месец септември предстои актуализация на бюджета. Възможно е да има корекция и на списъка с Капиталови разходи, като целта ни е да няма засегнати по никакъв начин основни дейности“, допълни Китанова. „Най-важното е, да запазим всяко работно място в общината, защото говорим за препитанието на стотици семейства, да изпълним основните обекти в капиталовия списък, да не спираме работа по изпълнение на европейските проекти и да подпомогнем нормализиране на ритъма на обществения живот в общината. Намалените разходи в близките месеци могат да бъдат компенсирани с това, че няма да се реализират масови културни и спортни прояви, намаляват и режийните разходи на общински сгради и имоти, които в момента не се ползват, свиваме и някои текущи ремонти“, заключи Китанова.
За сравнение, в областния център Кюстендил вече са в неприятна ситуация и само от работещите към различните общински предприятия бяха изпратени на борсата над 150 човека. Отделно, по предложение на БСП-Кюстендил, бе предложено да бъдат заимствани почти всички мерки от Дупница за подпомагане на местните жители и бизнес.
Както е известно, Община Дупница вече обяви мерки за подпомагане на местния бизнес, от който ще се възползват над 250 търговци, повече от 150 земеделски производители, стотици наематели на общински и социални жилища и т.н. Предложените мерки ще бъдат разглеждани утре на заседание на местния парламент.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien