Над 400 танцьори идват на „Рила ни гледа“ в Дупница

Фолклорният състав към спортно дружество ,,Младост” от Босилеград ще открие юбилейното 5-о издание на Националния фолклорен фестивал на обработените народни хора „Рила ни гледа“, организиран от Община Дупница под егидата на кмета инж. Методи Чимев. Надпреварата, която отново е с международно участие ще започне в 10 ч на 14 юни на сцената в парк „Рила“, а вечерта от 19 ч. са награждаването и галаконцертът на победителите.

Над 15 колектива и повече от 400 участника от цялата страна и чужбина са заявили желанието си да премерят сили и танцови учения в полите на величествената Рила планина. Председател на журито отново ще бъде проф. Даниела Дженева, завеждащ катедра Българска народна хореография при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив и директор на Фолклорен ансамбъл “Тракия” – гр. Пловдив. В състава му влизат още Мария Евтимова – преподавател в Националното училище за танцово изкуство в гр. София, Димитър Христов –  диригент на оркестъра на Българското национално радио и бивш главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” Благоевград, доц. д-р Стефан Въгларов – преподавател в Националната спортна академия в гр.София и автор на много книги с български народни хора и Мариян Василев, преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София.

„Продължаваме добрата традиция, Общината да подпомага финансово и организационно фестивала, по няколко причини. На първо място той е в изпълнение на стратегията на нашия екип за възраждаме и опазване на културното ни наследство. Не е без значение и добрата реклама, която се прави по този начин за града ни – всички гости и участници си тръгват от тук като посланици на Дупница и нейните жители. Във времената на икономическа криза не бива да се подценява и оживлението, което гостите предизвикват в търговските обекти за двудневния си престой. Фестивалният туризъм е едно от направленията, по които нашият екип смята да работи усилено в бъдеще”, сподели кметът Методи Чимев.

„Мисията на националния фестивал “Рила ни гледа” е да съхрани и популяризира българския танцов фолклор, да възроди интереса към него и да помогне за развитието му в наши дни. В изпълнение на тази амбициозна цел, състезаващите се колективи, ще трябва не само да покажат майсторско изпълнение в танца, но и да ни впечатлят с творческа разработка върху български народни хора, без да нарушават автентичния им дух”, каза от своя страна директорът на фестивала Дилиана  Диканска. Тя припомни, че и тази година подарък за всички колективи е безплатна разходка с лифта от хижа „Пионерска” до Седемте езера.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien