Над 2000 души присъстваха на Кукерските игри в дупнишкото село Джерман

 Както всяка година, така и тази, бе спазена традицията на 1-ви януари да се провеждат Кукерските игри в дупнишкото село Джерман.

 Различното през тази година бе, че шествията на кукерите започнаха предишния ден. Трите кукерски групи имаха по 15 минути, за да направят своите дефилета.

 На събитието присъстваха над 2000 души, като секретарят на читалището в Джерман Пантелина Караманска отбеляза, че интересът на хората към кукерите се засилва с всяка изминала година. Официален гост на събитието бе заместник-кметът на Община Дупница Крум Милев, който награди групите.

 Специална награда беше осигурена и за най-малкия участник в кукерските игри – 3-годишната Мария. Въпреки крехката си възраст, тя беше облечена като истински кукер и впечатли всички присъстващи.

 Уникалното на тези игри е това, че всеки един от костюмите тежи повече от 50 килограма. Ритуала, който изпълняват кукерите е за прогонване на злите сили и лошотията.

 Събитието беше предводено и от кратка програма, в която взеха участие фолклорна група „Джермина“ и обръщение на кмета на с. Джерман Ангел Цветков към жителите на селото.

Димитър ИКОНОМОВ

kuker
milev
kukeri
 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien