НА ЦЕРЕМОНИЯ ДНЕС! Откриха бюст-паметник на Левски в Сапарева баня

На тържествена церемония днес в Сапарева баня кметът на общината Калин Гелев откри бюст-паметника на Васил Левски. "Благодаря на всички, които помогнаха за това на днешната дата да открием този паметник – символ на нашата признателност към живота и делото на Левски. Думите са безсилни пред подвига на Апостола и на всички, които са се борили за нашата свобода, независимост и достойнство. Нека да ни е честит бюст-паметникът на един от най-големите радетели за нашата независимост", каза при откриването кметът Калин Гелев. Градоначалникът на Сапарева баня допълни, че погледът на Апостола е устремен към входа на сградата на Общината и това не е случайно. Влизайки в сградата, всеки трябва да се замисли какво е дал от себе си за благото на общината и да не забравя, че работи в името на обществото.

DSC06941Автор на бюст-паметника е Иван Петров, а средствата, изразходвани за изграждането му са малко над 10 000 лв. В продължение на половин година течеше благотворителна кампания за набиране на средства, която бе подкрепена от различни организации и десетки граждани на Сапарева баня и областта. На 3 март бе направена и първата копка.

Отбелязването на 179-годишнината от рождението на Левски и откриването на неговия монумент започна с рецитиране на стихотворение от 4-годишната Мария Йовичина от с. Овчарци. След което паметникът бе осветен от отец Георги Марков, а тържествената част завърши с поднасянето на цветя от представители на различни институции и граждани.

Гости на официалното откриване бяха народният представител Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев, главният секретар на Областна администрация – Кюстендил Гергана Михайлова и председателят на ОбС – Кюстендил Михаела Крумова. Събитието уважиха още зам.-кметовете на Община Дупница Крум Милев и Красимир Георгиев, началниците на РУ – Дупница и ПУ – Сапарева баня, гл. инспектор Борислав Динев и ст. инспектор Крум Иванов, както и общинските съветници от ОбС – Сапарева баня.

DSC06901 DSC06982 DSC06967 DSC06957

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien