На изток първи ще посрещат Новата Година

Идването на Новата година започва от азиатските острови на Южния Пасифик, следвани от Нова Зеландия и Австралия.В 12.00 часа българско време в град Киритимати на остров Рождество, република Кирибати, и град Апия в Самоа вече ще посрещат новата 2014 година.Островните държави са разположени в централната част на Тихия океан и винаги са първите, които се разделят със старата година.Час по-късно 2014-та ще посрещнат и в Нова Зеландия. В Окланд хиляди се събират за обратното броене.

След Нова Зеландия и многобройните острови, разположени на запад от 180-ия меридиан, традиционните фойерверки ще осветят градовете Бризбейн и Сидни и всички населени места по източното крайбрежие на Австралия при посрещането на Новата година.Честването на Нова Година в Сидни е известно по целия свят и се гледа от повече от 1 млрд. души, не само защото това е първото голямо шоу за новата година, но и защото то е едно от най-красивите". 

Две от емблематичните места за посрещане на Новата Година са Копакабана и Ню Йорк

Около 2,3 милиона души, от които една трета ще са туристи, вероятно ще са на плажа Копакабана в Рио де Жанейро в новогодишната нощ. Според кмета на бразилския мегаполис толкова хора ще присъстват на популярните фойерверки и концерти на открито.Традиционно Нова година се посреща на известния плаж с атрактивна заря, която започва точно в полунощ и продължава 16 минути. Тази година за светлинното шоу са приготвени около 24 хил. ракети с общо тегло 24 тона, които ще бъдат изстреляни от 11 плаващи платформи на 400 м от плажа, като мярка за безопасност.Очаква се 700 хил. туристи да станат свидетели на новогодишната заря на бразилския плаж. 45 хил. ще наблюдават фойерверките от борда на девет круизни кораба и други поне 250 по-малки плавателни съда.Хотелите в Рио са заети 90% и властите очакват 614 милиона приходи от празненствата.Хиляди полицаи и пожарникари пък ще бъдат дежурни на 31 декември през нощта, за да следят за сигурността в навечерието на Новата година.Въпреки огромния брой посетители, които се очакват в Копакабана, това няма да е рекорд. През юли папа Франциск бе на форума на католическата младеж в Рио де Жанейро и на нощната меса на плажа присъстваха около 3 милиона души.

Нюйоркският "Таймс скуеър" е готов за посрещането на Новата 2014 година, информира Асошиейтед прес.Днес събралото се множество на площада ще отброява последните минути от 2013 година.От събота шест сити

images (1)

 велосипеда от програмата за споделяне на велосипеди са поставени на "Таймс скуеър" и са свързани с 12-волтови батерии.Нюйоркчани и туристите в града ще създават електричество, въртейки педалите на велосипедите. Това ще помогне при осветяването на кълбото, което ще се спусне с настъпването на Новата година.Всеки велосипед ще създава средно по 75 вата в час, за да се получат 50 000 вата за осветяване на кълбото, в което има 30 000 светодиодни лампи.Освен това гигантска машина за унищожаване на документи  е инсталирана на "Таймс скуеър", с която посетителите ще могат да унищожат лошите спомени за 2013 година.Годишното събитие е наречено "Ден на щастливото избавление".

Да не забравяме

images

За римляните новата година е започвала от 1 април – денят в който встъпвали в длъжност новоизбраните консули. Но през 153 г. пр. Хр. избухва голямо въстание против римската власт в Иберия, което налага консулите, които са били и главнокомандващи армията, да заемат постовете си предсрочно на 1 януари. Този прецедент се превръща в традиция. С въведения през 45 г. пр. Хр. Юлиански календар промяната вече е окончателна. На 1 април започва да се празнува "лъжливата" нова година и постепенно този ден се превръща в празник на шегите и смеха.

В Египет през 4241 г. пр. н.е. в Хелиополис е създаден най-древният календар, в който годината е разделена на 12 месеца и има 365 дни. В него новата година започва през месеца на разливането на Нил – Юли. Този календар бил използван в Египет до въвеждането на Юлианския през 26 г. пр. н. е.През 2700 г. пр. н. е. китайците съставили свой цикличен календар, според който новогодишните тържества, наричани "Празник на пролетта", траят 3 дни и се честват през февруари. Едва 3 000 г. по-късно те приели, че годината има 365 и половина дни. От 1949 г. в Китай се използва Григорианският календар, но и сега в някои области продължават да си служат с цикличния.

images (2)

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien