На финала на кампанията Реформаторски блок призовава: Да спрем подмяната на ценностите! Не захвърляйте демокрацията в калта!

Вчера, в зала "Рилена", Реформаторски блок- Дупница закри предизборната си кампания. Пред своите привърженици, водачът на листата и кандидат кмет Славчо Павлов пожела успех с надеждата Дупница да получи своят шанс за нормално развитие. Ето какво заяви той пред zadupnitsa.com:12141575_1046509298717015_7753891039954887786_n

– На финала на предизборната кампания каква оценка ще направите?

– Това, което се случва в тази предизборна кампания отвращава хората и ги кара да възприемат активността в обществения живот, която ние погрешно наричаме политика, като нещо мръсно и недостойно, нещо, от което със сигурност ще бъдат омърсени и именно за това все по-малко стойностни хора решават “да се включат”. Днес ние живеем в един циничен свят, в който човек с добри намерения лесно може да бъде обвинен и омърсен. Какъв е смисълът да се захващаш с това тогава. Това е въпросът, който много мои близки са ми задавали, включително и моята съпруга, която е един изключителен човек с дълбока обществена ангажираност. “Хората като вас не получават подкрепа” са думите на мнозина, “Избирателите не следват идеали и идеи”, казват други, но лично мен това може само още повече да ме мотивира и ме кара да полагам двойно по-големи усилия и заедно с хората, търсещи промяната да работим за развитие, а не за оцеляване.

– Как оценявате шансовете на Реформаторски блок в Дупница?

– Дали Дупница ще има късмета Реформаторски блок да получи силно присъствие в местния парламент? Хората трябва да осъзнаят, че само от тях зависи дали да направят крачката към истинската промяна или отново да се надяват, че добре познатите ни политически фигури от последния мандат /а доста от тях и с по 3-4 мандата/ ще преживеят своя пореден катарзис и изведнъж ще започнат да мислят напредничаво, надпартийно и с приоритет – благото на гражданите, а не своето собственото. Най-жалко е лицемерието, с което т.нар. големи партии се отнасят към хората, пропагандирайки шаблонни програми и проблеми, по които обещават да работят ако ги изберат. Това лицемерие и цинизъм личи от един бърз поглед върху сканираните протоколи на предишните избори в т. нар. “ ромски” секции, където очевидно “идеите” и “политическите послания” на добре познатите ни две “водещи” партии срещат 70-80% разбиране. Надявам се разбирате какво искам да кажа. За съжаление на хората с желание и надежда за “нормалност” в обществото, нещата се решават по друг начин, на друго място и с други методи. Това ни убива като общество, това е подмяна на ценностите, стъпкване на демокрацията в калта. По този начин ние нямаме никакво бъдеще като общество и нация. Срещу това ние няма да спрем да се съпротивляваме, няма да спрем да го показваме на хората, няма да се примирим с ролята на …“поредната тухла в стената”.

– Листата на Реформаторски блок е съставена само от нови лица и обществени личности, които досега не са участвали в управлението. Това плюс или минус е за вас?

– Аз имам шанса да говоря като кандидат, но и като обикновен гражданин, който не е участвал до сега в "работата" на Общинския съвет, чийто досегашни порочни методи ние не приемаме. Ние може да сме нови лица на политическия небосклон, но не сме нови в обществения живот. Ние присъстваме в него от дълги години и сме доказали нашата обществена ангажираност . Има много хора в листата ни, както и много извън нея, работили неуморно и принципно през годините и са спечелили уважението на своите съграждани. В Дупница има много достойни личности, заслужаващи уважение, има ги и в другите листи, но това, което ме отвращава е наглостта, егоцентризма и безпардонността, с която някои от партийните лидери се отнасят към конкурентите си и към изборният процес изобщо. Аз, като избирател, никога не бих гласувал доверие на хора, чийто основен приоритет е изграждането на “водния цикъл” и “ усвояването на евросредства” – това за мен е подигравка с интелигентността на избирателя и ме обижда. Едно от нещата , които ще се опитаме да променим е лицемерието в политиката. Ние ще казваме на гражданите нещата с истинските им имена и няма да се опитваме да ги въвеждаме в заблуждение. А на тези, които говорят пред хората, че “много знаят и могат”, “ че са способни, обучени и кадърни” сякаш са управители на строителни фирми, а не кандидати за “представители на народа” ще кажа да си потърсят работа по специалността – има много строителни и канализационни фирми, които на драго сърце ще ги наемат, а когато стане време да изпълняваме проекта за ВИК мрежата, ще им се обадим за консултация. Надявам се, че ме разбирате какво искам да кажа – смятам,че този начин на говорене е заблуда и подвеждане на избирателя. Нима е нужно кметът да е пенкилер – специалист във всяка една област, питам аз ?? От 15 години съм в сферата на управлението в частния сектор, смея да кажа успешно, и най- важното за един ръководител, какъвто е и кметът на общината, е да може да взима правилните решения и да намира правилните хора – екип от професионалисти и специалисти във всяка една област, така че всяко едно начинание да е с гарантирана експертна подкрепа. В този смисъл пак ще повторя, че ще се борим с порочната практика на партийно капсулиране откъм кадри, прилагана от всяко едно управление до сега. Ние искаме да ползваме целия капацитет на Дупница и никога не бихме си позволили да кажем, че ние в РБ сме тези, които ще решат сами проблемите на общината – това е смехотворно, но се практикува масово и ефектът е налице. Изключително вреден за обществото ефект, зад който прозират лични и групови интереси за разпределяне на определени блага между ограничен кръг от хора. За нас е задължително да има ясно, прозрачно и отворено към обществото управление. Пряката демокрация, която законодателят ни е дал като възможност, трябва все по- често да бъде използвана за решаването на определени проблеми от обществено значение.

– Към какво ще призовете съгражданите си, три дни преди решаващият ден?

– От позицията на гражданин, дупничанин, работил през целия си съзнателен живот за собствения си град, искам да призова съгражданите си да намалим градуса на емоциите и да помислим трезво преди да вземем изключително важното решение за това – кои ще са хората, които ще упълномощим да взимат решенията, касаещи нашата обща съдба. Наша е отговорността за това и е много погрешно да бягаме от нея, като утре обвиняваме за несполуките си управлението на общината, след като ние сме си го избрали, делегирайки им нашите отговорности на тях. Ние сме акционерите в една фирма – какви хора ще сложим в управителния съвет да се грижат за нашите активи? Ще изберем ли за втори, трети и дори четвърти път едни и същи хора, изчерпали доверието, капацитета и възможностите си? Тук няма място за емоции и подкрепа по симпатии – тук става въпрос за хора, които могат и са доказали, че са способни в дадена област от обществения живот. В този смисъл изключително важно е хората да осъзнаят какво невероятно предимство има въвеждането на преференцията – онзи инструмент, с който ние можем да подбираме точните хора от дадена листа според техните лични и професионални качества. Ние от РБ се гордеем, че този принцип е широко застъпен в нашите листи и по този начин се разграничаваме категорично от досегашните диктаторски политически практики, на които сме свидетели и на сегашните избори. Вижте кои партии агитират преференциално и много бързо ще направите разликата за това кой с какви намерения е тръгнал към общината. Дали листата е подредена “според заслугите” или има равнопоставеност.12122550_1046509308717014_8193067842150386495_n

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien