МВР засилва контрола в Кюстендилско по време на Великденските празници

 Засилени полицейски мерки ще бъдат предприети в  Кюстендилска област за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през Великденските празници, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в областта са извършили проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения. Проверени са  ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на храмовите служители за успешна евакуация и пожарогасене. В храмоветe в градовете по време на празничните литургии ще дежурят служители на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението. Ще бъде засилен и пътният контрол. Най-много туристи и автомобили се очаква да отидат в Рилския манастир, затова от полицията препоръчват на гражданите да спазват стриктно правилата за движение, да паркират само на определените паркоместа, при възникнала необходимост от спиране – да бъде извън активната лента за движение.

От МВР допълват, че за да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност.

Специалистите препоръчват на гражданите да бъдат внимателни за джебчии. Те използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Крадците се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка.  Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните.
„Ако носите в себе си голяма сума пари, по-добре  я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип. Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Ако пък възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.“, препоръчват от полицията.

Димитър ИКОНОМОВ 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien