Много дупничани „заразени“ от порно вирусите във Фейсбук. Лечението не е проблем!

Вируси превземат социалната мрежа Фейсбук. В потока от новини може да забележите, че ваши приятели споделят клипове или снимки с порно съдържание. Оказва се, че потребителите се "заразяват" чрез кликане върху подобни фотоси или видеа, след което самият вирус поема контрол над техния компютър. През последната една седмица „епидемията“ плъзна сред десетки дупничани. Компютърни специалисти обясниха, че много хора са потърсили помощ.

ИТ специалисти предупреждават като профилактика най-вече да внимаваме какво отваряме във Фейсбук, особено от мобилния си телефон, чрез който много лесно може да натиснем даден пост без да искаме. Ние обаче не може да видим дали сме се заразили с вируса, а само приятелите ни. Какво да направите, ако имате вирус:

1. Предупредете приятелите си в социалната мрежа да не отварят съмнителни съобщения от вас, както и да игнорират всякакви други, съдържащи порно.

2. Сменете паролата си за достъп.

3. Вижте всички приложения, които използвате (Apps You Use). Премахнете всички съмнителни сред тях.

Ако и горните стъпки не помогнат или не успеете да се справите сами, както се казва трябва да потърсите квалифицирана помощ. Специалистите в бранша са на мнение, че борбата с този вирус не е особено сериозна и той се „лекува“ лесно и няма опасност да прерасне в „пандемия“. Все пак цените за пълна профилактика на Фейсбук варират от 20 до 40 лева. Междувременно стана ясно, че освен порно вирус, друг от типа "бот нет" краде информация на потребителите за интернет банкирането им. По този начин хакерите могат да опразнят банковите сметки на хората само за секунди. През последните няколко месеца са зачестили оплакванията от подобно неправомерно прехвърляне на пари. В тази връзка е хубаво често да сменяме паролите си.

За друг вид хакерска атака ви съобщихме преди седмица. Тогава се разбра, че няколко дупничани станаха жертва на хакери. Един от тях разказа, че няма представа от къде е дошъл вируса. Атаката се задейства по съвсем елементарен начин, като кликнете на обикновена картинка или линк, зад който е прикрит зловредният Ransomeware, обясняват експерти. Щом се активира вирусът на компютъра, той автоматично кодира всички данни, а на екрана на потърпевшия потребител се появява искането да се плати откуп за разкодиране на информацията. Новият вирус е известен като Ransom (в превод от английски – "откуп") за разлика от остарелия "фишинг" криптира всичките файлове. През ноември миналата година Киберпрестъпници атакуваха стотици компютри на потребители в цялата страна. В ДАНС тогава постъпиха голям брой сигнали за такива атаки, които се разследват. Хакери вече са започнали да блокират за откуп и смартфони. Щом сте атакувани веднъж, дори и изцяло да преинсталирате операционната си система, може да загубите много ценни данни, ако не пазите копие от тях, предупреждават полицаи и експерти.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien