Министър Щонов потвърди : НЕК е осъществявала „странни“ плащания. От ТЕЦ Бобов дол подготвят декларация по темата

 

Служебният енергиен министър Васил Щонов потвърди и казаното от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева вчера, че НЕК е осъществявала “странни” плащания към контрагентите й. Днес той посочи, че НЕК има пари да изплаща само 50 на сто от задълженията, но "на някои фирми се плаща повече, на други по-малко". Като уточни, че правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната и стабилността на системата, в какви граници може да се манипулира този процент, той призна, че "фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна". На въпрос кои са тези фирми, свързани с партии, Щонов каза, че с публикуването на информация за фирмите се дава възможност на обществото да се запознае с тях. "Показали сме списък от плащания и голяма част от експертите могат да си направят изводите", уточни той.

Същевременно се разбра, че от ТЕЦ Бобов дол подготвят специална декларация по темата с плащанията на НЕК. В декларацията се показват конкретни цифри. Неофициално от централата потвърдиха, че са получили близо 90% от дължимите от НЕК суми, но те са санитарния минимум  за съществуване на дружеството. От 1 юли ТЕЦ Бобов дол е изваден от енергийния микс. Припомняме, че тази идея е от миналата година, когато  служебния министър тогава Асен Василев  искаше  изваждане от енергийния  микс на ТЕЦ Бобов дол и Брикел. Тогава тезата на Василев бе че с тях цената на тока расте.

Вчера бе оповестено, че НЕК е осъществила почти цялото си плащане за първите седем месеца от годината към ТЕЦ Марица Изток 2 – 91% от дължимите суми. На ТЕЦ Бобов дол са платени 90 на сто от сумите, на Брикел – 81%, на ТЕЦ Свилоза – 72%, на Топлофикация Сливен – 71%, а на Видахим – 70%. Към 1 януари текущите задължения на НЕК към контрагентите й са възлизали на над 885,8 млн. лева, докато към края на юли са набъбнали до над 1,129 млрд. лева, сочи още справката. Най-големи са те към двете американски централи – Контур Глобал Марица Изток 3 и Ей и ЕС – ЗС Марица Изток 1 (съответно над 216,4 млн. лева и малко над 288 млн. лева). Средно електрическата компания е разплатила към контрагентите си 53 на сто от задълженията й, показват изчисленията на министерството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА РАЗПЛАЩАНИЯТА НА НЕК – ТУК

Print Friendly

1 Коментар на Министър Щонов потвърди : НЕК е осъществявала „странни“ плащания. От ТЕЦ Бобов дол подготвят декларация по темата

  1. И сега кой лъже. Обясняваха ни че НЕК не плаща и затова заплати няма, а сега пък плаща.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien