Минен инженер написа книга за църквата на Дяково

Храмът в село Дяково се нарича Рождество на пресвета Богородица. Ето какво  пише Стефка Маркова за инициативата на в-к 24часа "Снимай църквата до вас": С удоволствие и огромна гордост ви изпращам материали и снимки на едно от най-красивите и магически кътчета на България. Село Дяково е само на 50 км.от София по пътя за Дупница. Лесно и бързо се отива по магистралата -за около 40мин.

Горещо препоръчвам на вашия екип да се отбие там, и да се запознае по-подробно за древната история на селото с неговата красива църква! Г-жа Маркова ни е изпратила и част от интервю с доц. Любен Йончев, който е написал книга за черквата на Дяково, Кюстендилско:

Доц. Любен Йончев алармира: Храмът има нужда от спешен ремонт, камбанарията всеки момент може да рухне и да събори и съседната къща

– Тук е имало и стара черква, на нейното място ли е построен сегашният храм?

– Строителството на тази черква е започнато през 1902 г., но е планирана много по-рано, защото камбаната е излята почти 10 години преди това. Интересното при нея е, че е отливана от дупнишки опълченец, казва се Христо Дюкмеджиев. Той е много известен човек. Бил е кмет на Пловдив и Самоков, бил е по чужбина, писал е и стихове. В двора е имало друга черква, която е рухнала. След това са построили един малък параклис, от който има остатъци. Опитвахме се да направим нещо, за да се сложи един покрив и да се стабилизира, защото престолът стои още, но няма пари и няма възможност това да се случи. Параклисът известно време вероятно е съществувал успоредно със старата черква. Има и хипотеза, че черквата е построена от някакви придошли албанци, които не са били искани в църковното общество, не са били приемани. За параклиса разпитвам и хората тук.

– Какво сте описали в книгата?

– Описал съм свещениците, които са служили. Открил съм 16–17, първият от които е от 1535 г., а вторият след 1600 г. Според преданията първият, който аз съм намерил, е от Дрен, като изключим двамата преди него, които са в турските тефтери. Тук, в църквата, има много стара църковна литература. Това са към 40-50 книги, но не всички са стари. Най-старата е от 1644 г., по голямата част са донесени от полски манастир, другите са дарени от руски манастири, има, разбира се, и български от сръбска печатница, която е ръководена от българин.

В църквата в с. Дяково Йончев е открил и оригинал на първото печатно произведение на новобългарски език "Неделник". . /Източник 24часа

 

Print Friendly

2 Коментари на Минен инженер написа книга за църквата на Дяково

  1. „…доц. Любен Йончев, който е написал книга за черквата на Дяково, Кюстендилско:…“. Защо става все по-страшно да се каже Дупнишко? Даже, когато рекламираха някаква бензиностанция в Кюстендил, написаха, че се намира на изхода за Благоевград. Чудих се къде е този изход за Благоевград в Кюстендил. 🙂

  2. „…камбанарията всеки момент може да рухне и да събори и съседната къща“
    Хиперболизирано е това. Дано не рухне, но не дай Боже това да стане, няма как да стигне дори извън двора на храма, до всяка от съседните къщи има по повече от 30-40 метра най-малко, освен ако много силен вятър отвее парче ламарина… така че това не е възможно, ама никак.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien