Миньорите от Бобов дол в стачна готовност

Миньорите от две смени на рудник "Бабино" в Бобов дол се събраха отново преди влизане в забоите и поискаха гаранция за работните си места и изплащане на заплатите за юли, съобщи БНР.

В специално обръщение миньорите обявиха, че ще се борят "с всички позволени и непозволени средства" за запазване на работните си места и призовават управниците на всички нива да вземат мъдри решения по оцеляването и развитието на въгледобива в страната.

Лидерът на КНСБ в минното дружество инженер Любомир Стефанов съобщи, че обстановката в рудника вече се нормализира и над 200 миньори са по работните си места, след като в петък в Екоминистерството разпоредили в ТЕЦ "Бобов дол" да се включи втори енергоблок. Това означава възстановяване на досегашния обем от добив на около 80 000 тона въглища за месец.

Днес се очаква работна група към Екоминистерството и представители на мините да договорят условия, при които ТЕЦ "Бобов дол" до края на тази година да работи с две турбини. Така ще се гарантира работата на около 2300 миньори по рудниците в Бобов дол.

Междувременно беше огласена декларация, че колективите и синдикалните структури на КНСБ в мините "Бобов дол", "Открит въгледобив"-Перник, "Станянци", "Бели брег" и "Чукурово" са в готовност за протестни и стачни синдикални действия. Сред бобовдолските миньори има идея да се предприемат протести в столицата, ако исканията им не бъдат чути и изпълнени.

zadupnitsa.com

Print Friendly

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Въглищата в ТЕЦ-Бобов дол започнаха да се самозапалват | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт, Страна, Свят, Обяви, Видео

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien