Миньорите от „Бобов дол“ ще стачкуват в подкрепа на колегите си от мина „Черно Море“

Миньорите от мина "Бобов дол" ще останат  1 час повече под земята, след като им приключи смяната днес в знак на подкрепа на колегите им от мина "Черно Море". Символичният едночасов протест е в 14 часа, съобщава Дарик.

Ако Министерството на икономиката и енергетиката не изпълни поетите ангажименти към. Въгледобив" Бобов дол и ТЕЦ Бобов дол, миньорите ще обявят ефективни стачни действия. Преди около 20 дни  миньорите от Бобов дол също стачкуваха. Те  протестираха срещу НЕК, а и срещу решението да бъде ограничена работата на ТЕЦ „Бобов дол“. От екоминистерството разрешиха работата на втори блок в централата, но оставиха окончателното решение за след изборите през октомври.

В знак на солидарност с миньорите от "Черно море", работещите в "Отрит Въгледобив "Перник и Топлофикация Перник  ще  блокират  пътя за София при Драгичево.

Стачката на миньорите от Бургас продължава. Вече повече от 35 часа откакто вчерашната нощна смяна от 40 човека е под земята. А следобед към тях се присъединиха още 20 мъже. Към момента на 300 метра под земята се намират 60 работници, предава Нова телевизия. Те са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца. Двама от тях бяха изкарани от мината, заради високо кръвно. И останалите им колеги са в опасност заради изкуствената вентилация в галериите. „Да, има опасност за хората, които са под земята. Има хора с високо кръвно, които отказват да излязат. Долу няма въздух, влажно и прашно е. Следим състоянието им на всеки 8 часа", каза в „Здравей, България" началникът на миноспасителната служба. „Долу 60 човека лежат и чакат. Няма тоалетни. Това е благодарение на отговорните институции и хората, които седят зад бюрата. Колегите ни няма да отстъпят, докато не си получат заплатите", категоричен беше един от миньорите. Всички работници в мината заявиха, че са потънали в дългове. „След няколко часа може да вадим трупове, а няма кой да ни обърне внимание", каза друг от миньорите. „Държавата зачеркна 60 човека, които са под земята", допълни той.  Разочарованието ми е много голямо. Никой не желае да поеме вина и да каже ще има ли заплати", заяви представител на синдиката. Той добави, че става въпрос за 600 000 лева, за да се изплатят заплатите на миньорите.

Още по темата : ТУК

 

Print Friendly

1 Коментар на Миньорите от „Бобов дол“ ще стачкуват в подкрепа на колегите си от мина „Черно Море“

  1. Миньорите са използвани от Ковачки. Гладуват и робуват на олигарха.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Изплащат днес заплатите на работещите в мина „Черно море“ | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт, Страна, Свят, Обяви, Ви

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien