Миньорите от Бобов дол отново на протест днес

 Днес в 14 часа пред сградата на Община Бобов дол ще се проведе протест на миньори от „Въгледобив Бобов дол" и служители от ТЕЦ „Бобов дол", които ще подкрепят колегите си от мината . Протестът  е и в знак на солидарност с действията на работниците и служителите в топлофикационните дружества в Русе, Плевен и Сливен, които вчера  протестираха.  Причина за недоволството на работещите в тези дружества е нередовното изплащане на произведената електрическа енергия от страна на НЕК, както и намалената изкупна цена на тока с над 12 %, чрез въвеждане на балансиращ пазар и неаргументирано ограничаване на производството на ел. енергия. Работниците заплашват, че ако до 26 септември не получат конкретни отговори ще стачкуват вече не по места, а в София прек сградата на НЕК. Исканията на протестиращите от  дружествата  са следните:

Запазване на работните места на работещите в дружествата и в сектор Енергетика.  Редовно получаване на работните заплати.  Нова ценова политика на ДКЕВР – реални цени на електрическата енергия.  Преустановяване на ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство.  Редовно и навреме разплащане от страна на НЕК ЕАД към производителите.

Протестите започнаха в началото на месеца първо в Бобов дол. Работниците в мината и ТЕЦ-а не си бяха получили заплатите, като виновен за това те съзряха в лицето на НЕК. Протеста бе и срещу решението да бъде ограничена работата на ТЕЦ „Бобов дол“. От екоминистерството разрешиха работата на втори блок в централата, но оставиха окончателното решение за след изборите през октомври. На 19 септември за близо 40 часа под земята останаха  миньори от мина „Черно море“. Те стачкуваха за неполучени заплати. Там проблема е в същия порочен кръг, който се получава. Мина „Черно море“ вади въглища, които заминават за ТЕЦ „Сливен“, където пък се произвежда електроенергия. Централата е консуматорът на продукцията на миньорите. НЕК изкупува тока, но дължи на ТЕЦ-а пари. 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien