Методи Чимев: „Зелена градска среда“ е проекта на този мандат, обхваща една трета от Дупница

21 съветника присъстваха на днешната извънредна сесия на ОбС-Дупница. Тя бе свиканата по искане на 11 местни първенци и премина с три точки като продължи близо 2 часа.

Интересен дебат предизвика първата и най-важна точка, а именно искането за 35-процентово авансово плащане за стартирането на проекта “Зелена и достъпна градска среда”, което в цифрово изражение представлява 1 662 499,89 лева. Костадин Костадинов от ОДБ поиска гаранция за изпълнението на проекта, който е със срок от 10 месеца и попита какво ще се случи, ако не бъде подписан анекс за удължаване на реализацията с още 6 месеца и как ще стане осигуряването на 5-процентовото собствено участие. Той искане да научи и при нереализация дали цялата сума на проекта в размер на 5 млн. лева няма да остане като задължение на Общината. Съмнения, че срокът ще бъде спазен изрази и Чавдар Милушев от БСП, който дори предложи да бъде анекса със срок до края на годината. “Това е стандартна процедура с удължаването и ще бъде сключен другата седмица. Що се отнася до собственото участие в проекта – ще затягаме коланите и ще платиме със собствени приходи. Тази сума бе предвидена в облигационния заем, но той не бе приет и това налага да разчитаме, както в много случаи досега на собствените пари от местни приходи”, отговори заместник-кмета по европроектите Красимир Георгиев.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Всеки участник, когато е подавал документи е бил наясно със сроковете и задълженията. За всеки просрочен ден има глоба и това фирмите го знаят много добре”, уточни кмета на града Методи Чимев. “Освен това, ако няма такъв анекс ви заявявам, че този проект няма да тръгне. А “Зелена градска среда” бих го определил като проекта на мандата, защото той обхваща инфраструктурата на една трета от Дупница”, заключи Чимев.

По този проект се предвижда цялостно преасфалтиране на големи улици, изцяло подмяна облика на “Развесена върба”, жк “Дупница”, Минчов площад и други.

Стандартните весели подмятания пък си направиха Костадин Костадинов, Матей Попниколов, Георги Пехливански и Владимир Владимиров, но в крайна сметка всички приеха докладната.

Известни спорове се разразиха и около искането за теглене на овърдрафт от ВиК-Дупница. Чавдар Милушев заяви, че е категорично против, като обяви, че предприятието е закупило багер, но не за 80 хиляди лева, а за 160 000 лева и има задължения от 970 000 лева. Управителят на ВиК Илия Илиев бе нападнат, и че не е давал заплати на служителите, но той обясни, че има забавяния по изплащанията им поледните два месеца, но са изплатени всички.  Искането за краткосрочен заем бе заради ситуацията с КТБ, където са блокирани парите на дружеството. Председателят на ОбС инж. Владимир Владимиров пък изрази съмнение, че тази сума би помогнала на дружеството. В негова подкрепа се изказа и Стоян Шушков, който обяви, че на месец приходите във ВиК са между 150 и 170 хиляди лева. Матей Попниколов пък не пропусна да захапе Владимиров, че мерел с двоен аршин. Той обясни, че има “кардинали”, които в неговия кабинет решават нещата. OLYMPUS DIGITAL CAMERAРепликата му бе, по повод на членовете на Икономическа комисия, които не са събрали кворум, но 4-мата й членове са заседавали именно при шефа на ОбС. Владимиров поиска да научи какъв дълг има Общината към водното дружество като Илиев обяви цифра от “около 200 000 лева”. Чимев обаче извади подробна сметка и се оказа, че задълженията са в пъти по-малко, а приоритет са детските градини, където в момента тече ремонт и няма как да задели пари за дружеството. “Ремонтираме в момента две детски заведения за близо 70 000 лева. Ако не ги направим тези ремонти сега, когато децата почиват, то няма кога. Има приоритети, така че няма как”, обясни Чимев. Съветниците влязоха в процедура по изясняване на финансовото състояние на дружеството, докато Иван Шопов от БСП не предложи да се сложи край на диспута и да се премине към гласуване. В крайна сметка искането бе прието.

Без дебати премина искането за овъдрафт в размер на 10 000 лева по същата причина от Управителката на “Ученическо хранене” Диана Борисова. Милушов предложи дори да бъде двойно по-голяма сумата, но Борисова заяви, че това не е нужно и единодушно бе одобрено искането за поемане на краткосрочен заем в размер на 10 000 лева, които да бъдат разходвани за заплати.

zadupnitsa.com

Print Friendly

1 Коментар на Методи Чимев: „Зелена градска среда“ е проекта на този мандат, обхваща една трета от Дупница

  1. Всичко добре, ама у жкато нема ли да се прави нещо?Журбалистите питайте бе

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien