Местан на среща с Чимев и Паунов… през задния вход. ДПС отказа да оттегли мандата си

Лидерът на ДПС Лютви Местан не е приел предложението на кметовете на Кюстендил Дупница Петър Паунов и Методи Чимев, партията да се откаже от мандата си в Кюстендилски регион.
"Не очаквайте от мен противоконституционни действия. Александър Методиев е избран за народен представител, по силата на методиката приета в Изборния кодекс", заяви Местан.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов призова всичките 7 кандидати за депутати в листата на ДПС в региона да не полагат клетва като депутати в Народното събрание.
"Моралът изисква да не се полага клетва и вота да се уважи. Настояваме и за незабавна промяна в българското законодателство", заяви Паунов.
"Конституцията не позволява изтегляне на депутат от ДПС. Гражданската ми позиция обаче не е задоволена. Гражданите от региона ще продължим да акцентираме върху този проблем в Изборния кодекс. Изказа позицията на ДПС, че напълно подкрепя искането за промяна на Изборня кодекс. С други думи, проблемът с мандата на ДПС в 10-и многомндатен избирателен регион е нерешим, макар да имаме право и ние и нашите съграждани. Гражданската позиция си е позиция, която си остава и няма как да бъде променена, защото е правилна. Поставих въпроса относно гласовете на нашите сънародници от чужбина с предложение за изнасяне на листа в чужбина и беше подкрепено. Независимо от всичко, гражданската позиция си остава и на 27 октомври в 12 часа ще има граждански протест на пл. “Демокрация” или известен повече като “Барикадите”. Денят не е случаен и съвпада именно с денят за полагане на клетва от страна на депутатите", допълни кметът на Дупница Методи Чимев.
Лидерът на ДПС уважи поканата за среща в Кюстендил, отправена му от кметовете на Кюстендил и Дупница. Лютви Местан влезе в сградата на общината през задния й вход, от мерки за сигурност, защото пред официалния вход имаше протестиращи граждани срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион.

Протестиращите изпратиха Местан с обидни реплики, подвикваха след него и като "агент Павел", призоваваха- народе осъзнай се!.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов благодари на лидера на ДПС, че е приел поканата и пристигна в Кюстендил.

"Съгласихме се, че става дума за една аномалия. Получихме подкрепа за нашите инициативи. Уважение и респект. Но, не можахме да постигнем съгласие по основния въпрос", каза в началото на пресконференцията Паунов.

"Тук съм, защото така разбирам политическата отговорност. Анализирах исканията на протестиращите. Споделих, че има порок в Изборния кодекс, жесток порок. Методиката, със заложеното в нея вторично преразпределение на мандатите, поражда аномалии. Жертва бяхме и ние на изборите през 2013 г., когато в Хасково получихме само 1 мандат срещу над 20 000 гласа и получихме 1 мандат във Видин с 470 гласа", каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Той даде още примери с аномалии при разпределението на мандатите от Силистра, Търговище, Смолян и Видин. "Това е системен проблем, който трябва да решим с общи усилия. Решението тръгва от Кюстендил. Не оспорвам правото на протести, ще дам принос за преодоляването на порока, но не мога да направя противоконституционно действие. От уважение към местните Ви депутати, няма да назовавам имена, но знаете как порочната методика се скрепи със закон. Адресата не е верен", коментира Местан. Той допълни, че е в Кюстендил от уважение към местната власт и към спасителя на българските евреи Димитър Пешев.

Част от протестиращите граждани, след като изпратиха Лютви Местан се насочиха към офиса на ДПС на пазара, където за кратко напрежението се повиши, след сблъсък между журналист и представители на партията. На място имаше и цивилни представители на органите на реда.

източник: Дарик

снимка: knnews.bg

Print Friendly

1 Коментар на Местан на среща с Чимев и Паунов… през задния вход. ДПС отказа да оттегли мандата си

  1. tozi izboren kodeks e na Va6ata Maia manolova, koiato samo za eddo stava, se.s.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien