Масирани проверки и утре в обектите за продажба на риба

 

Масирани проверки в обектите, в които се предлагат риба и рибни продукти – магазини, складове, ресторанти, рибовъдни стопанства, извършват инспектори от ИАРА- Кюстендил.Целта е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите. 

До момента са проверени 35 обекта за продажба на риба, като се обръща по-голямо внимание на предлаганата прясна и охладена риба. Нарушения не са установени. Предлаганата риба е съпроводена с декларация за произход и документ за първа продажба случаи на първа продажба или търговски или платежен документ във всички останали случаи. Извършени са проверки за наличие на временни обекти за продажба на риба и други водни организми, но такива до момента не са установени. Извършват се и ежедневни засилени проверки на язовирите в областта за наличие на заложени мрежи и нерегламентиран улов и продажба на риба./DarikNews.bg/

"Проверяват се риба и рибни продукти- съхранение, качество, произход, цялата необходима документация.  Например, ако пазарувате акула, тя трябва да е без кожа, за да няма мирис на амоняк. При замразяване на скумрията се получават жълти петна, които обаче не са притеснителни. Разширихме, тази година обхвата на проверката и за сурово- сушени храни, за които България и група производители са защитили правото си да ги произвеждат- филе Елена, роле Трапезица и луканка Панагюрска. Ние проверяваме и нашите предприятия, които все още не са в този списък, но смеят да произвеждат тези храни. Проверяваме и за хранителни добавки с нерегламентирани здравни претенции, че лекува, че е панацея. Под контрол са и храните с биологичен произход", заяви началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien