Марек Юнион-Ивкони и още два клуба спряха БФВ в съда (ДОКУМЕНТ)

Марек Юнион-Ивкони, заедно с Черно море-БАСК и "Спорт волей" (Щръклево) спряха вписването на новия Управителен съвет на БФВ, който бе избран скандално на Общо събрание преди повече от месец в Пловдив, информира Спортал.

bfvКакто е известно, на 03.10.2015 година БФВ проведе Извънредно общо събрание, на което в пълно нарушение на законодателството на Република България беше избран нов управителен съвет и по-този начин изкуствено удължен мандата на управата до 2018 година. По закон обаче, всяка федерация е задължена да прави изборно събрание в края на всеки олимпийски цикъл. В Устава на БФВ пише, че такова събрание следва да се проведе до 6 месеца след последния ден на съответните Олимпийски игри. Въпреки това, в нарушение и на собствените си документи управляващата върхушка на БФВ се пробута във властта до 2018 година, с аргумента, че ще спечели домакинство на Световно първенство за мъже тогава.
Въпреки, че уникалните игри на националния отбор, начело с Пламен Константинов, и страхотната атмосфера в "Арена Армеец" в София по време на Евроволей 2015 отклониха вниманието от административните нередности в БФВ, кризата в управлението на федерацията се задълбочава. Заради допуснатите груби нарушения на Устава и Закона, СГС е спрял вписването на новото ръководство. Това не е единственият проблем на Данчо Лазаров и компания. На 1 декември Върховният касационен съд следва да се произнесе по обжалваното от БФВ становище на Софийски апелативен съд, че и проведеното през 2012 година в град Варна Общо Събрание също е нелегитимно. Ако ВКС откаже да гледа делото, на практика БФВ ще се окаже без легитимно ръководство. Мандатът на Управителният съвет отпреди 2012 година е изтекъл, този от 2012 година ще бъде нелегитимен, а този от манипулираното общо събрание от 03.10.2015 година не може да бъде вписан.
Постоянните издънки на подчинените на Данчо Лазаров в администрирането на документацията и манипулирането на събранията вече привлякоха вниманието и на ръководните органи на Европейската волейболна конфедерация (CEV) и Международната федерация по волейбол (FIVB). Бившият вече президент на CEV Андре Майер беше наредил на Лазаров да се легитимира, за да бъде избран в ръководството на централата на Конгреса в София през октомври. Сега обаче мястото на бившия бизнесмен може да изстине, след като се окаже, че не е имал право да представлява БФВ.
Междувременно, станаха ясни и други интересни факти – прокуратурата започва разследване срещу оперативното ръководство на федерацията за финансови злоупотреби и облагодетелстване със служебно положение по време на Евроволей 2015. В същото време, кредитори са на път да запорират сметките на БФВ заради задължения от стотици хиляди левове, неплащани с години.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien