Магистрала „Струма“ от Дупница до Благоевград може да е готова следващата есен

 

Най-обективният срок за цялостно завършване на трасето от Лот 2 на магистрала "Струма" е есента на следващата година, каза днес министърът на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране и вицепремиер по икономическите въпроси Екатерина Захариева при инспекцията на обекта вчера. Става въпрос за отсечката от Дупница до Благоевград, която е с дължина 37.5 километра. Захариева, заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщение Николина Ангелкова и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров посетиха пътен възел Дупница – Юг, археологическите разкопки край село Мурсалево и тунела край Кочериново. Екатерина Захариева заяви, че лотът е едно от най-сложните магистрални трасета, като има много естакадите. Едно от най-дългите съоръжения от този тип в България е точно тук, като се простира на повече от 900 метра. Има два тунела, които са с дължина 360 метра и 380 метра.

След инспекцията Екатерина Захариева заяви, че това е една от най-добрите организации, които е виждала при строежа на магистралите. "Организацията е добра, всичкo върви във срок", заяви Захариева. Лот 2 на "Струма" се строи от консорциум между италианската "Импреза" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой – 92". Стойността на договора е 358.7 млн. лв.

По-късно вчера министрите провериха работата и по проблемния лот 4 (между Сандански и Кулата). Там строи гръцката "Актор", като договорът е за 67.2 млн. лв. На няколко пъти беше констатирано, че по обекта не се работи, като дори беше отправен ултиматум, че ако изоставането от графиците продължи, изпълнителят може да бъде сменен. По план пускането на 16-километровия участък трябваше да стане до 15 октомври. Според министър Захариева при добра организация участъкът може да се приключи до четири месеца. Тя посочи, че към момента има задържани неустойки по договора, които са в размер на 1 млн. лева. "Ако строителите успеят да наваксат със закъснението, при финалното плащане ще се вземе решение дали да се върнат тези неустойки. Отхвърлена е претенцията за оскъпяване на проекта. Единствено може да се допусне удължаване на срока, при форсмажорни обстоятелства, но не и увеличение на цената", поясни регионалният министър в служебното правителство.

Източник : Дневник

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien