ЛЮБОПИТНО! 45% от пациентите на частната болница в Дупница са извън общината и областта, общинската – на плюс за 3 месеца

Заседание на Здравната комисия към Областния съвет за развитие на област Кюстендил, свика губернаторът Виктор Янев. На провелата се среща в Областна администрация присъстваха зам.-областният управител Радослава Чеканска и главният секретар Гергана Михайлова. В състава на комисията влизат регионалните директори и ръководители на Центъра за спешна медицинска помощ, Здравноосигурителната каса, Регионалната здравна инспекция, Регионалните колегии на Българския лекарски  и зъболекарски съюз и многопрофилните болници за активно лечение „Никола Василев“ АД в Кюстендил, „Свети Иван Рилски“ ЕООД  и „Свети Иван Рилски – 2003“ ЕООД в Дупница.

Заседанието започна с гласуване за избор на заместник-председател на комисията, съгласно правилника за дейността й. С пълно мнозинство членовете на комисията избраха това да бъде д-р Анелия Георгиева, директор на ЦСМП – Кюстендил.

Думата бе дадена на директорите и представители на болничните заведения за представяне на доклади относно състоянието на болниците в област Кюстендил. Директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков запозна с членовете на комисията с отчета през последното деветмесечие. По думите му стана ясно, че с 300 души по-малко е отчетен броя на гражданите, ползвали болнични услуги в сравнение с минали години. Той взе предвид прогресивното намаляване на населението и лимитите върху болничната дейност от 2015 година. В болницата няма съществени промени, довели до затворени дейности, поради липса на персонал или техника също стана ясно от изказването му. По отношение на персонала болницата поддържа щатната си бройка от 426 човека. Във връзка с финансовото състояние на болницата д-р Величков увери, че тя няма просрочия и задължения, но констатира финансови загуби от здравно неосигурените лица, ползващи услугите на лечебното заведение. 

Устойчиво е развитието и на МБАЛ „Свети Иван Рилски – 2003“ в град Дупница, според представляващия болницата в комисията д-р Матей Попниколов. Той посочи, че се запазва миналогодишния обем на дейност, а техниката с която разполага болницата е сред най-добрата в страната за извършване и на безкръвни операции. Любопитен факт за дейността на болницата е, че 45% от пациентите са жители на други области и общини.

За общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Дупница докладва д-р Йордан Никуличин. От изнесената информация стана ясно, че дълговете на болничното заведение възлизат за над 2 млн. лева, а персоналът е недостатъчен. Въпреки трудностите, д-р Никулчин увери, че през последните три месеца болницата отчита положителен финансов резултат, чрез който се покриват стари дългове.

По време на обсъждане състоянието на Центъра за спешна медицинска помощ, д-р Анелия Георгиева изтъкна проблема с квалификацията на кадрите, което в перспектива значително затруднява работата на центъра. Тя каза, че е много важно да бъде запазен броя на екипите във четирите филиала, за да бъдат обхванати максимален брой граждани. Д-р Георгиева допълни, че ЦСМП – Кюстендил нямат задължения и просрочия, но продължават да срещат трудности с комуникацията във връзка Националната система 112 и скъпоструващата поддръжка на автомобилите със специален режим на движение, заедно с медицинската апаратура в тях.

Друга тема, която бе разгледана и обсъдена от здравната комисия на заседанието е предложението на Българския лекарски съюз за индикативна финансова рамка за бюджет на НЗОК за 2018 година. В предложението на съсловната организация са посочените мотивите им от бюджета на НЗОК, включително и при нужда, чрез дотация от държавния бюджет да бъдат осигурени приблизително 37 млн. лева, необходими да бъде заплатена попадащата извън бюджета първоначална прогноза, но реално извършена в периода от месец април 2016 г. до месец април 2017 г. медицинска дейност в болничната помощ.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien