Леки мъже и леки жени летели с Авиоотряд 28

След като без много шум и набързо Народното събрание гласува в сряда оставката на Христо Бисеров – един от най-влиятелните политици, чието внезапно оттегляне от политиката и парламента е пълна енигма, депутатите се заеха с обсъждане на доклада за полетите на правителствения Авиоотряд 28 по времето на кабинета „Борисов“.
Както се очакваше, заключенията на временната анкетна комисия, оглавявана от „Атака“, бяха отхвърлени от опозиционната партия ГЕРБ като тенденциозни, а управляващите използваха случая, за да обвинят отсъстващия от залата бивш премиер Бойко Борисов, че е използвал правителствените полети за задоволяване на лични и партийни цели.
След 3 месеца проучвания, комисията с председател Венцислав Лаков от „Атака“ е констатирала, че авиоотрядът е изразходвал над 34 млн. лв. за нерегламентирани полети. От доклада, дълъг 40 страници, става ясно, че за 144 полета, чиято обща стойност възлиза на 32 917 237 лв., няма никаква информация – нито за целта, нито за състава им.
Установени са полети, извършвани по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов, които са с търговска цел и са в нарушение на закона. Става дума за станалите известни превози на спортни отбори, за които е заплащано само горивото, без да се отчитат амортизацията, таксите и без печалба. Извършени са и 67 полета със самолети на ВВС на стойност 800 000 лева. При много от тях не е ясно кой е пътувал на борда на самолетите и хеликоптерите. Налице е хаос между институциите, които организират полетите на властта, се казва в доклада на временната парламентарна комисия, проверяваща дейността на правителствения Авиоотряд 28 за периода август 2009 – март 2013 година.
„Авиоотрядът е използван многократно за превозване на футболни отбори, не само на Бистришките тигри, използван е и от волейболен отбор, използван е за заснемане на филми, за полети за наблюдение на телето Бойка, което беше подарък на премиера”, изреди от парламентарната трибуна Венцислав Лаков. Той допълни, че самолети на Военно-въздушните сили са били използвани за предизборни цели. „Сутринта премиерът Борисов е на предизборно събрание в Пловдив, а следобед – в Плевен, а за превозване на участниците е използван хеликоптер на ВВС”, обясни Лаков.
„Съществува пълен хаос между институциите, които се занимават и организират полетите на властта. Че не се пазят документите и няма такова законово изискване да се пазят документите, това е причината да нямаме пълните списъци. Редно е парламентът да помисли как да се предложат нови промени, тека че всичко да бъде ясно и да няма такова разходване на средства безконтролно. Да не се превръща Авиоотряд 28 в аеро такси, така за изпълнение на прищевки на определени хора“, коментира още депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков.
„Всичко това са пари на данъкоплатеца, средства, извадени от джоба на всеки българин, за да може да се гарантира медийната изява на бившия министър-председател“, стигна до любимия си извод Лаков.
Целият доклад на временната комисия ще бъде качен на интернет страницата на Народното събрание, а информацията от него ще бъде предадена на прокуратурата.
ГЕРБ окачествиха доклада като тенденциозен. „Не се разбра почти нищо освен цифри, които са в бюджета на Авиоотряд 28 и мерките, които се взимат за охрана на един министър-председател. Нима г-н Орешарски сега като кацне някъде със самолета ходи пеша след това, нима не го взимат автомобили? Изначало комисията беше съставена с целенасочен, злонамерен обхват. Как може да разбере обществото и гражданите дали са правилни или неправилни, ако не се съпостави с друг период?“, попита депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски. Неговата парламентарна група настояваше комисията да провери и полетите на правителството „Станишев“, управлявало преди това на ГЕРБ, но мнозинството не се съгласи.
„Надявах се, че няма да се стигне до дискусия на тази безсмислена тема. За пореден път гражданите ще видят как Народното събрание им губи времето и как се занимава с теми, които по никакъв начин не касаят обществото и не са важни“, коментира Ивайло Московски от ГЕРБ.
Взаимните обвинения използван ли е Авиоотряд 28 за предизборни цели и какъв е бил смисълът от работата на временната комисия постепенно отстъпиха място на друг тип подмятания.
„Има съмнения, че Авоотрядът се е използвал за превозване на съмнителни леки жени с тежки пороци”, заяви от трибуната Антон Кутев от БСП.
„Винаги е по-добре в присъствието на министър-председател, макар че не съм информиран да е вярно, да присъстват леки жени с тежки пороци, отколкото както по ваше време – леки мъже с тежки пороци”, отвърна му Ивайло Московски.
Жельо Бойчев от БСП каза, че народните представители не са следователи и когато за момент влезнали в тази роля, „топката се прехвърляше и в крайна сметка българското Народно събрание не беше зачитано, за да стигнем до обясненията, които се даваха извън комисия“. „Ръководителите на полет на Авиоотряд 28 ни казаха, че са извършвали полети в нарушение и с изричното разпореждане, без да им се предоставя състав на пътниците“, допълни той.
„Ще ви прочета обяснението на началника на „Авиоотряд 28“ на многократно задаваните ни въпроси за състава на пътниците на тези полети, които са извършвани най-често в присъствието на премиера, тогава Борис Борисов. Той казва на въпрос къде са списъците и защо няма такива: „Не може да стане това, защото тези хора не могат и нямат право да летят, съгласно постановлението на Министерски съвет“. И тъй като те нямат право да летят, макар да го правят, за тях не идват списъци“, отбеляза Жельо Бойчев.
Йордан Цонев от ДПС уточни, че комисията е установила 144 полета на бившия премиер Бойко Борисов , за които няма данни кой го е придружавал. Като информация за пътниците е посочено „министър-председателят и придружаващите го лица“. „Въпросът „кой“ в случая е уместен и на него няма отговор. Ако желаете да си го самозададете или да го зададете на вашия лидер, питайте го кой е пътувал с него“, обърна се Цонев към депутатите от ГЕРБ.
„Знаете ли отговорите какви бяха? Всички спазваха закона омерта на мафията: не знам, не чух, не видях. Питали сме пилоти: знаете ли в този полет кой беше на борда. „Ами не, не знам, аз гледам напред, не гледам назад“. Това в самолет, в който има 8 пътника, да не можеш да кажеш кой е бил на борда, е смешно“, заключи Цонев.
„Кой беше казусът, във връзка с който се създаде комисията? Един слух в обществото – слух, защото докато не се докаже, е такъв – че играейки на карти, Борисов губи бас и праща самолета да му докара един аматьорски отбор да играе с друг аматьорски отбор от София на плажа във Варна“, напомни Цонев.
Бившият транспортен министър в кабинета „Борисов“ Ивайло Московски извади още по-стари папки, в които прочете част от полетите на Тройната коалиция до дестинации извън България. Сред тях са София-Баркасименто(Венецуела), Шанхай, Ханой, Ченду, Делхи, Бангалор, Асуан, Найроби, Йоханесбург, Абуджа, Дакар, Казабланка. 14 от министрите от тогавашния кабинет са пътували до Виетнам, девет министри – Япония, Монако, Австралия, Чили, Хавана, Бали, Южна Африка, Сингапур, Аржентина, Бразилия, Бахрейн.
„Това са малко по-екзотични дестинации от Несебър и „Паламара“, каза Московски. В отговор Йордан Цонев обясни, че тези полети за с цел засилване на външно икономическите отношения на страната ни с други държави. Дебатът и скандалите в Народното събрание продължиха, въпреки призивите и от двете страни да бъдат прекратени.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien