Кучетата, нападнали майка и дете в жк.Бистрица ще бъдат обработени, но…

Четириногите, нападнали днес преди обяд майка и дете в най-големия жилищен квартал на Дупница ще бъдат заловени и обработени в приюта за кучета. "След подаден сигнал за нападнати майка и дете в жк.Бистрица пред бл.4 от 112 към Община Дупница, на място са веднага пристигнали служители от отдел "Екология". Кучетата ще бъдат заловени и обработени в Приюта за кучета, работещ по Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета", обясниха от администрацията.

Проблемът с кучета, движещи се на свобода в града и по селата не е от вчера. Община Дупница работи по Програмата, която на практика е – залавяне, обработка, чипиране и връщане на мястото, където бездомното куче е хванато. Последните години, неправителствени организации постоянно сигнализират институциите с искания за проверки на приюта за кучета, а сигналите са от най-различно естество – че са по 2-3 в клетка, че не получават необходимите грижи, че подът в клетките е с дупки, че изчезват кучета от улиците и после не се връщат маркирани и т.н. Приютът дори разшири капацитета с изграждането на допълнителни клетки. Финансирането по залавяне, престой, изхранване, обработка е от бюджета на Община Дупница.

Последователи на НПО-тата, зад голяма част от които се крият икономически интереси последните седмици "нападнаха" социалните групи за Дупница, че имало "издадена устна заповед от зам.кмет" за прочистване на бездомните кучета. Малцина са запознати, че интересът на някои НПО-та е свързан с големи печалби от осигуряването на "осиновители" в страни като Холандия, Германия, Испания, където животинките се използват за лабораторни опити, коментират запознати. Проблемът е, че не всички породи и с определени външни белези са "качествени" за "осиновяване" и голяма част не са интересни и остават по улиците. В същото време, за да може да бъде изпратено едно куче в някоя от тези страни, то трябва да е преминало през приют, обработено и с издаден европейски паспорт, след което поема към "осиновителите си", срещу "скромно" заплащане. Този бизнес в същото време вреди на тези НПО-та, които истински милеят за кучетата.

Безспорно, огромна вина за постоянното увеличаване на кучета по улици и квартали в града и селата са и неразумните им собственици, които след определен период от време ги гонят или пък изхвърлят родените и ги оставят на произвола на съдбата. Нееднократно са забелязвани и бусове с прикрити номера да пускат в тъмните часове на денонощието цели глутници кучета от други градове в околностите на Дупница.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien