КТБ ще започне плащания най-късно до три месеца

 

БНБ постави за 3 месеца под специален надзор КТБ, след като получи писмо с искане от нея за това. Спрени са всички операции на КТБ, включително тегленията.  Корпоративна търговска банка (КТБ) посочва, че това се налага заради "изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции". На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор, съобщи националната банка. Правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Искането вчера на КТБ към централната банка бе предшествано от струпването на десетки вложители пред централния офис на банката на пл. "Гарибалди" в столицата, както и пред офисите на банката в страната в това число и Дупница. Хората искаха да изтеглят парите си, но не успяха и единствения въпрос който ги вълнуваше бе кога ще може да стане това. „В момента всички операции на КТБ са "консервирани“, каза на пресконференция управителят на БНБ Иван Искров. Това означава, че никой не може тегли пари от който и да било клон. Подуправителят на БНБ Димитър Костов поясни, че започват разговори с мажоритарните акционери на КТБ за постигане на съгласие каква ликвидност е необходима на банката. „Щом получим тяхното съгласие и бъде осигурена достатъчно ликвидност, клиентите отново ще могат да теглят своите депозити, ако пожелаят“, обясни подуправителят на БНБ.

По думите му, преговорите може да продължат един ден, една седмица или две седмици, но не 3 месеца. В случаите, когато работодатели превеждат заплати на служителите си през КТБ, те могат да се обърнат към друга банка, за да превеждат сумите, предложи Костов.

БНБ взе мерки и вложителите в КТБ трябва да останат спокойни, обяви Искров. Назначените двама квестори са Христина Стамова и Славяна Данаилова. Те ще преценят каква финансова подкрепа е нужна на банката, добави управителят на БНБ.

Когато КТБ се оздрави (санира), ще можем да преговоряме с потенциални купувачи, каза още Искров. Миноритарният собственик на КТБ – ВТБ, е заявил интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ, посочват от Централната банка.

Ето какво обявиха от КТБ: "Уважаеми клиенти на КТБ АД, Всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт.

За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и – за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка.

Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка. Благодарим Ви за лоялността и подкрепата!". 

Левон Хампарцумян пред БНР: „Бях много ясен и аз не бих посъветвал никой да се реди на опашки, защото депозитите до 100 хиляди лева са защитени, ако някой много иска да се реди на опашка, тези опашки ще свършат, тъй като в момента зад КТБ стои Българската народна банка. Интересът на БНБ, както и общественият интерес, е да няма стрес в банковата система. Когато всичко това свърши, политиците и обществено активните хора трябва да направят така, че това никога повече да не се повтори по този начин.“

Още по темата: Офисът на КТБ в Дупница затворен

 

Print Friendly

1 Коментар на КТБ ще започне плащания най-късно до три месеца

  1. Само наивник може да повярва, че КТБ ще отвори отново врати. Цветан Василев постъпи така защото Пеевски искаше да му вземе банката. Много хитър ход от негова страна. По този блокира квотата на акционерите и им взе властта и няма как да бъде изхвърлен сега. През това време, през тази седмица пренасочи големите вложители в банката на дъщеря му. Изгоряха дребните. Плащането ще започне след като приключат финансовите операции по одит и откупуване, след официалното обявяване на банката в несъстоятелност. Т.е. около 2016 година

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien